Ontinyent aprova un Pla Econòmic Financer 2025-2026 enmig de discrepàncies polítiques
L’Ajuntament d’Ontinyent ha aprovat aquesta setmana un Pla Econòmic Financer (PEF) per als exercicis 2025 i 2026, a conseqüència del desfasament pressupostari derivat del retard en el cobrament de subvencions d’altres administracions. El debat ha provocat creuaments de posicionaments entre el PSPV-PSOE, Compromís per Ontinyent i el Govern municipal d’Ens Uneix.
PSPV-PSOE: “La mala gestió del PP i Ens Uneix obliga Ontinyent a presentar un PEF”
Segons el portaveu socialista, José Antonio Martínez, el PEF és conseqüència directa dels “reiterats retards en els pagaments de la Diputació de València, governada pel PP amb el suport d’Ens Uneix, i de la Generalitat Valenciana”. Martínez denunciava un desfasament de més de 1,7 milions d’euros en els comptes municipals de 2024, tot i que els projectes estaven executats i justificats.
Els socialistes criticaven que la “relació privilegiada” entre Ens Uneix i el Govern de Mazón “no s’ha traduït en beneficis per a Ontinyent”, i recordaven que més de 2,4 milions d’euros en subvencions de la Diputació i l’IVACE no havien arribat a temps. Martínez afirmava: “El govern local presumeix de situació sanejada mentre es veu forçat a presentar plans d’estabilitat per culpa dels seus propis socis polítics”.
Compromís per Ontinyent: “Cal agilitzar els pagaments i garantir una gestió responsable”
Des de Compromís per Ontinyent, el portaveu Nico Calabuig va denunciar que “de les 8 subvencions pendents, 6 corresponen a la Diputació de València”, i va demanar a Jorge Rodríguez que “agilitze aquests pagaments” com a partit que governa amb el PP i el suport de Vox.
Compromís expressava suport a les inversions que milloren la qualitat de vida, però alertava que la “capacitat financera municipal es pot vore afectada” tant pels retards com per les “23 modificacions pressupostàries realitzades en només 4 mesos”. El grup reclamava una gestió més rigorosa i recordava que “la tasca de l’oposició és legítima i necessària per a controlar l’acció de govern”.
Govern d’Ontinyent: “El desequilibri és conjuntural, no estructural”
El regidor d’Hisenda, Juan Pablo Úbeda, lamentava “les oïdes sordes” de l’oposició i recordava que l’informe d’intervenció conclou que “l’incompliment de l’estabilitat pressupostària és tècnic i transitori”, no estructural. Úbeda explicava que a 31 de desembre l’Ajuntament tenia pendents de cobrar més de 3 milions d’euros en subvencions ja concedides i justificades, avançades amb fons municipals propis.
Segons el Govern, l’Ajuntament manté el compliment de la regla de despesa, un nivell de deute controlat i cap problema de liquiditat ni tresoreria. “No és un problema financer real, sinó d’ajust administratiu”, assenyalava Úbeda, i afegia que “la crítica prèvia dels grups de l’oposició no reflecteix el que realment es va explicar al ple”.
Jorge Rodríguez: “La meua ideologia és Ontinyent”
L’alcalde Jorge Rodríguez defensava que “la meua ideologia és Ontinyent”, reivindicant que governar “és anteposar l’interés de la ciutat per damunt de qualsevol ideologia o sigla partidista”. Rodríguez criticava que “si fora per Compromís, els diners de la Diputació no haurien arribat a Ontinyent”, i subratllava la importància de “la transversalitat política per beneficiar el municipi”.
Un debat que evidencia models diferents de gestió
El debat sobre el Pla Econòmic Financer reflecteix dues visions polítiques: la del govern d’Ens Uneix, que aposta per una gestió basada en la transversalitat i la captació de fons; i la de l’oposició (PSPV-PSOE i Compromís), que reclama una major exigència i control pressupostari per garantir l’estabilitat financera d’Ontinyent.
Consulta més notícies sobre política local a la secció Política de TVDigitalOntinyent.com