27/11/2024 - 3:41
Més

    “Dones i Fàbriques”, l’audiovisual que homenatja les treballadores tèxtils d’Ontinyent i la Vall d’Albaida

    El Museu del Tèxtil d’Ontinyent presenta “Dones i Fàbriques” per a preservar la memòria del sector tèxtil

    El Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana va ser l’escenari d’una trobada multitudinària aquest dimecres amb la presentació de l’audiovisual “Dones i Fàbriques”, un projecte que té com a objectiu preservar la memòria de les dones que van treballar en la indústria tèxtil a Ontinyent i altres municipis de la Vall d’Albaida durant el segle XX. L’acte, finançat pel Museu Valencià d’Etnologia i la Diputació de València, va comptar amb la participació de dones d’Ontinyent, Agullent i Bocairent, que han aportat els seus testimonis a aquest projecte de recuperació de la memòria oral.

    L’alcalde d’Ontinyent i president de la Fundació Museu del Tèxtil, Jorge Rodríguez, va destacar la importància d’”aquesta memòria viva d’unes persones que van transformar la ciutat”, afegint que “mereixen ser recordades perquè les properes generacions puguen conéixer allò que van viure”. A més, la vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, va assenyalar que “aquest projecte posa en un lloc de prevalença les dones i les fàbriques”, subratllant que “sense elles no es pot entendre el desenvolupament socioeconòmic d’estes comarques, especialment de la indústria tèxtil”.

    Un projecte per a recordar i humanitzar la indústria

    “Dones i Fàbriques” és un projecte que vol donar visibilitat al paper de les dones en la indústria tèxtil de la Vall d’Albaida, un sector que va ser fonamental per al desenvolupament d’Ontinyent i altres municipis de la comarca al llarg del segle passat. El treball de recuperació de la memòria oral ha estat dut a terme per les investigadores Marta Berlanga i Sara Sierra, qui van coincidir en l’acte en agrair “l’oportunitat de fer una radiografia de l’Ontinyent de fa mig segle”. També van recalcar que el projecte “humanitza el museu i permet connectar amb la història viva de la ciutat”.

    L’audiovisual, de 6 minuts de durada, inclou els primers testimonis recopilats dins del projecte, i reflecteix les experiències de les dones que van dedicar la seua vida al sector tèxtil. Durant l’acte es van presentar els avanços aconseguits fins ara i es van anunciar les següents fases del projecte, que inclouran la recerca de més testimonis per a continuar aprofundint en el paper de les dones a la indústria.

    Un museu per a la memòria viva

    El Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, situat a Ontinyent, segueix apostant per projectes que recuperen la memòria històrica i posen en valor el patrimoni industrial i cultural de la Vall d’Albaida. Amb el suport del Museu Valencià d’Etnologia i altres institucions, com l’Ajuntament d’Ontinyent i el Museu de la Paraula, el projecte “Dones i Fàbriques” vol donar veu a les dones que van ser protagonistes d’una etapa clau en la història socioeconòmica de la comarca.

    Aquest projecte no només contribueix a la preservació de la memòria històrica, sinó que també ofereix una oportunitat per a repensar el paper de les dones en el context laboral i industrial del passat i el present. La Fundació Museu del Tèxtilcontinuarà donant suport a iniciatives com aquesta, que enriqueixen el coneixement sobre el nostre passat i ajuden a transmetre-ho a les noves generacions.

    Amb aquesta iniciativa, el Museu del Tèxtil reafirma el seu compromís amb la preservació del patrimoni industrial de la Vall d’Albaida i el seu esforç per fer visible el paper fonamental de les dones que van contribuir al desenvolupament d’Ontinyent com a referent tèxtil.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    “L’extraordinari de la normalitat” de Carles Cerdà triomfa al Mondoc amb el Premi del Públic

    El curtmetratge documental "L’extraordinari de la normalitat", dirigit per Carles Cerdà, ha sigut guardonat amb el Premi del Públic...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -