Coincidint amb el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, celebrat aquest dimarts, la regidora de Sanitat, Inma López, ha anunciat la continuació d’aquest projecte, destacant que ja s’han realitzat dues edicions durant els anys 2022 i 2023. “En vista de l’èxit i l’alt grau de satisfacció dels participants, obrirem les inscripcions per a una tercera edició que tindrà lloc en 2025”, ha afirmat la regidora.
Grup d’ajuda especialitzat
La tècnica responsable d’ADIEM, Inma Barberá, ha explicat que el grup d’ajuda està dirigit a aquelles persones afectades per un suïcidi consumat, ja siguen familiars de primer grau o persones properes. No és necessari que haja passat un temps específic des del succés per formar part del grup, ja que l’objectiu és oferir un espai de suport personalitzat, on la gent puga expressar-se i compartir la seua experiència en un entorn segur i comprensiu.
Aquest tipus de grup no és d’ajuda mútua, sinó que està dissenyat per oferir un acompanyament especialitzat, amb un nombre reduït de participants per garantir una atenció més personalitzada. El projecte s’ha convertit en un recurs pioner a la Comunitat Valenciana, sent Ontinyent un dels municipis capdavanters en la lluita contra la conducta suïcida i el suport a les famílies afectades.
El Pla Local de Prevenció del Suïcidi
L’Ajuntament d’Ontinyent va constituir l’any 2020 la Taula de Prevenció de la Conducta Suïcida, un òrgan encarregat de coordinar diferents actuacions en matèria de prevenció i promoció de la salut mental. ADIEM, com a entitat especialitzada, s’encarrega de desenvolupar aquestes intervencions, que inclouen, a més del grup d’ajuda, nombroses activitats de formació i sensibilització dirigides tant a la ciutadania com a professionals.
Durant l’any 2023, més de 2.375 persones van participar en activitats comunitàries orientades a la prevenció del suïcidi, incloent xerrades a centres educatius d’Ontinyent i la comarca, així com altres col·lectius i associacions. Aquestes accions continuaran durant el 2024, amb la previsió d’arribar a un nombre similar o superior de participants.
A més, s’han realitzat activitats formatives dirigides a cossos de seguretat com la Policia Local i Nacional, i als Serveis Socials, amb l’objectiu de dotar-los de les eines necessàries per a la detecció i intervenció en casos de risc de conducta suïcida.
Recursos per a la ciutadania
Ontinyent també compta amb un Manual per a l’Adequat Tractament de la Conducta Suïcida als Mitjans de Comunicació, un document impulsat per l’Ajuntament en coordinació amb ADIEM, la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, la Unió de Periodistes Valencians i els mitjans de comunicació locals, que s’han compromès a seguir les pautes recollides en aquest document des del 2023.
A més, les persones que necessiten suport poden accedir al servei gratuït i d’àmbit nacional 024, un telèfon d’atenció a persones amb pensaments suïcides o familiars que necessiten orientació. Aquest servei connecta els usuaris amb els recursos sanitaris especialitzats que millor s’adapten a la seua situació personal.