El Fons Valencià per la Solidaritat ha iniciat les jornades de treball rotatòries de la nova legislatura, basades en el treball conjunt i la convivència entre la Junta Executiva del Fons i l’equip tècnic. L’objectiu d’aquests seminaris té un doble vessant: per una banda, es pretén enfortir els llaços entre el Fons i els municipis socis que formen part de la Junta, celebrant les reunions d’aquesta de manera rotatòria entre les diferents localitats; i, per altra banda, es busca enfortir els vincles entre el personal tècnic del Fons i els membres de la Junta amb la finalitat de crear sinergies i de conéixer amb major profunditat, i de manera col·lectiva, el treball d’ambdues parts.
L’Olleria -entitat local que ostenta la vicepresidència de l’entitat per al nou mandat- ha estat el primer municipi a acollir el seminari aquest dijous 19 d’octubre, el qual també ha englobat la celebració de la Junta Executiva. L’alcalde de la localitat de la Vall d’Albaida i vicepresident del Fons Valencià, Ramón Vidal, va realitzar una recepció a l’Ajuntament als restants membres de la Junta assistents -Xelo Angulo, presidenta del Fons i tinenta d’alcalde de Xàtiva; Ferran Lloret, secretari del Fons i tinent d’alcalde de Pedreguer; Vicent Mahiques, tresorer del Fons i alcalde de Barxeta i a les diferents vocalies de l’òrgan; Rosa Martínez Murillo, tinenta d’alcalde de l’Alcúdia; Antonio Marin, regidor de l’Ajuntament de Vila-real; Jorge Ivars, tinent d’alcalde de Benissa; Mentxu Balaguer, alcaldessa de Corbera; i Liduvina Gil, tinenta d’alcalde de Gandia-, així com a l’equip tècnic, encapçalat per Esteve Ordiñana, gerent del Fons.
Posteriorment, a l’Ajuntament, es va celebrar una reunió on l’equip tècnic va transmetre detalladament a la Junta el treball que es realitza a cada àrea: gerència, cooperació internacional al desenvolupament municipalista, educació per al desenvolupament, secretaria i administració i comunicació. De la mateixa manera, els membres de la Junta van traslladar l’inici del seu treball per a aquesta nova legislatura i la incidència d’aquest sobre el Fons. D’aquesta manera, ambdues parts van aprofundir el coneixement del treball que es porta a cap, fent transversal la informació. Altres punts d’interés que es tractaren van ser el nomenament de representants del Fons per als diferents espais de representació i participació en matèria de solidaritat i cooperació -tant locals (consells locals de solidaritat i cooperació), autonòmics (Consell Valencià de Cooperació i Comité Permanent d’Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana) com estatals (Confederació Espanyola de Fons de Cooperació i Solidaritat)- dels quals forma part l’entitat, l’agenda d’activitat per a l’últim trimestre de l’any o qüestions pertinents al funcionament habitual de l’entitat.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 143 entitats locals valencianes sòcies (134 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del sud i el Fons és definida per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.