27/11/2024 - 23:27
Més

    La Mancomunitat aprova per unanimitat l’adaptació del Pla de Minimització de Residus

    El passat dimecres 28 de juliol es va aprovar en plenari, i per unanimitat, l’actualització del Pla de Minimització de Residus de la Vall d’Albaida (PMVA) per tal d’adaptar-lo als nous contextos normatius europeus, estatals i autonòmics, així com als nous reptes que es plantegen en matèria de gestió de residus.

    El document d’adaptació del Pla de Minimització de Residus de la Vall d’Albaida incorpora la informació necessària per a donar resposta a les noves exigències normatives, donant-li continuïtat al document i mantenint la seua dimensió territorial, perquè constituïsca una eina fonamental tant per a la Mancomunitat, com per a tots els municipis que la conformen.

    Aquesta actualització mostra el moment actual en matèria de generació i gestió de residus a la comarca, per tal de marcar el camí i les accions a implementar per tal d’assolir els objectius que la normativa actual estableix. Cal destacar que l’article 14 del PIR-CVA ja atorga al Pla de Minimització de la Vall d’Albaida el rang de Pla de Residus, encara que era necessària una revisió.

    “La bona predisposició dels ajuntaments i les diferents forces polítiques amb representació al plenari de la Mancomunitat ha sigut clau” destacava Julio Biosca, conseller de Medi Ambient de la Mancomunitat. “Aquest acord ha de servir per a reforçar el treball conjunt i donar força per portar a terme totes les accions que el pla contempla”, afegia.

    La normativa europea en matèria de residus, i la seua transposició a l’ordenament jurídic espanyol i valencià, centren els seus objectius en la prevenció i reciclatge, amb objectius més ambiciosos. Es vol aconseguir que en 2025 almenys el 55% en pes dels residus municipals es reciclen. A més, el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana 2019-2022 (PIR-CVA) pretén aconseguir que en 2022, de tots els residus generats, sols el 30% vaja a abocador.

    “El sistema de recollida més eficient per complir amb els objectius és el porta a porta”, explica el conseller, “però hem deixat la possibilitat que cada ajuntament puga decidir quin model de recollida de residus vol per al seu poble, sempre que s’arriben a complir els objectius marcats”, puntualitzava.

    El PIR-CVA contempla la redacció de Plans Locals de Gestió de Residus Domèstics i Assimilables, amb la finalitat d’establir un full de ruta que permeta assolir els objectius establerts. El Pla de Minimització de la Vall d’Albaida, és d’àmbit comarcal, i per tant, en el moment de la seua aprovació va ser un document estratègic per als 34 municipis que constitueixen la comarca de la Vall d’Albaida, encara que aquesta adaptació s’ha treballat basant-se en 32 de les 34 poblacions que té la comarca, ja que tant Carrícola com Ontinyent ja tenen aprovats els seus respectius plans locals.

    La situació de pandèmia ha condicionat de manera important els treballs de realització del pla, però amb esforç i decisió s’ha arribat a la seua aprovació per donar pas a la posada en marxa com més prompte siga possible.

    El pla aprovat en plenari està compost per una memòria informativa, una memòria justificativa, una memòria econòmica, un document de comunicació i un altre de síntesi.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    “L’extraordinari de la normalitat” de Carles Cerdà triomfa al Mondoc amb el Premi del Públic

    El curtmetratge documental "L’extraordinari de la normalitat", dirigit per Carles Cerdà, ha sigut guardonat amb el Premi del Públic...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -