El Consell de Ministres ha donat llum verda a la flexibilització de l’ús de les màscares en espais exteriors, amb l’aprovació d’un Reial decret llei mitjançant el qual es modifica la redacció de l’article 6 de la Llei 2/2021 que regula la seua utilització.
A partir de la seua publicació en el Boletín Oficial del Estado (BOE), i amb caràcter general, deixarà de ser obligatori l’ús de màscares en espais a l’aire lliure, sempre que es puga mantindre una distància mínima de, almenys 1,5 metres, entre persones, excepte grups de convivents.
Amb tot i, a causa de les circumstàncies de diferent índole, previstes o no, que pogueren succeir una vegada abandonat el domicili, s’haurà d’emportar màscara per a procedir a la seua utilització en aquells casos en els quals continuarà sent obligatori.
Espais tancats i esdeveniments multitudinaris
D’aquesta manera, l’ús de màscara continuarà sent obligatori en qualsevol espai tancat -d’ús públic o que es trobe obert al públic-, així com en qualsevol espai a l’aire lliure en el qual no es puga mantindre la distància de seguretat de, almenys, 1,5 metres entre persones, excepte grups de convivents.
La màscara serà obligatòria també en els esdeveniments multitudinaris a l’aire lliure, quan els assistents estiguen drets o si, estant asseguts, no es pot mantindre 1,5 metres de distància entre persones, excepte grups de convivents.
Mitjans de transport
De la mateixa manera, serà obligatori l’ús de màscares en mitjans de transport aeri i marítim, amb autobús, ferrocarril i telefèric, així com en les andanes i estacions de viatgers. També en el cas dels transports públics i dels transports privats complementaris de viatgers, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen en el mateix domicili.
En el cas dels passatgers de vaixells i embarcacions, no serà necessari l’ús de màscares quan les persones es troben dins de la seua cabina o en espais exteriors de la nau i es puga mantindre la distància de seguretat de, almenys, 1,5 metres.
Residències
La màscara no serà exigible en el cas que, per la pròpia naturalesa de les activitats, el seu ús resulte incompatible, conformement a les indicacions de les autoritats sanitàries, ni en aquells llocs o espais tancats d’ús públic que formen part d’institucions per a l’atenció de persones majors o amb diversitat funcional, sempre que aquests col·lectius i els treballadors que allí exercisquen les seues funcions, tinguen taxes de vacunació amb pauta completa superiors al 80%. No obstant això, hauran de portar màscara en tot cas, els visitants externs i els treballadors d’aquests centres.
En la mateixa línia, no serà exigible l’ús de màscara en les dependències destinades a residència col·lectiva de treballadors essencials, sempre que aquests col·lectius i els treballadors que allí exercisquen les seues funcions tinguen taxes de vacunació superiors al 80% (amb pauta completa). Aquesta excepció tampoc serà aplicable ni als visitants externs ni als treballadors d’aquests centres.
Quant als centres penitenciaris en els quals hi haja mobilitat dels interns, l’ús de les màscares, tant en exteriors com en espais tancats, es regirà per les normes específiques que determine l’autoritat penitenciària competent.
Evolució de la pandèmia i de la Campanya de Vacunació
La modificació de la regulació de l’ús de la màscara i la seua flexibilització en determinats ambients i escenaris ve motivada per l’evolució de la pandèmia en els diferents territoris del país, així com pel creixent grau de cobertura que està aconseguit el programa de vacunació contra la COVID-19.
Així, segons les dades corresponents al dia d’ahir, 23 de juny, el 100% i el 96,4% dels majors de 80 i 70 anys respectivament, compten amb la pauta completa de vacunació enfront de la COVID-19; i el 93,2% i 86,3% dels majors de 60 i 50 anys respectivament amb una dosi.
En aquesta mateixa línia, ha destacat que Espanya compta amb més de 15 milions de persones amb pauta completa de vacunació, més del 32% de la població, així com que, segons l’informe d’aquest dimecres, el 50% de la ciutadania compta amb, almenys, una dosi.
El Reial decret llei aprovat pel Consell de Ministres ve doncs a adequar l’ús de les màscares a l’actual situació epidemiològica a Espanya, igual que estan fent altres països amb situacions similars del nostre entorn.
En el mateix article del RDL queda igualment fixat que la venda unitària de màscares quirúrgiques que no estiguen empaquetades individualment només podrà realitzar-se en les oficines de farmàcia, garantint les adequades mesures d’higiene i qualitat del producte.
Lliga de Futbol Professional i Lliga ACB
D’altra banda, s’elimina l’apartat 2 de l’Article 15 de la Llei 2/2021, actualitzant-se també les referències a les mesures que han d’adoptar-se en les instal·lacions que alberguen activitats i competicions esportives.
Així se suprimeixen les referències a determinades competicions professionals (Lliga de Futbol Professional i Lliga ACB), sobre les quals es preveia un règim particular, per les seues especificitats i desenvolupament en tot el territori nacional, una vegada represes les competicions professionals i havent-se incorporat progressivament el públic a aquestes.
Accés a terminals d’aeroports
D’altra banda, el Consell de Ministres extraordinari ha modificat el Reial decret llei 26/2020, de 7 de juliol, de mesures de reactivació econòmica per a fer front a l’impacte del COVID-19 en els àmbits de transports i habitatge, amb la finalitat de flexibilitzar les limitacions d’accés als edificis terminals dels aeroports d’interés general, per a adaptar-les a l’evolució de la pandèmia.
S’addiciona un nou apartat 3 a l’article 6 del Reial decret llei 26/2020, de 7 de juliol, de mesures de reactivació econòmica per a fer front a l’impacte del COVID-19 en els àmbits de transports i habitatge, amb la següent redacció:
“3. A proposta dels Ministres de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i de Sanitat, per Acord del Consell de Ministres podran modificar-se les limitacions d’accés als edificis terminals dels aeroports d’interés general, per a adaptar-les a l’evolució de la pandèmia COVID-19”.
El canvi obeeix a la necessitat, davant l’evolució de la pandèmia i l’avanç de la vacunació en la població, de flexibilitzar la mesura (establida, al principi, de manera indefinida) de restriccions en els accessos a les terminals dels aeroports d’interés general.