28/11/2024 - 9:13
Més

    El ple aprova la proposta de Compromís per crear comunitats energètiques locals

    Calabuig i Alberola han valorat positivament l’aprovació de la proposta, ja que “recollia diferents aspectes relacionats amb impulsar una generació i consum d’energia amb major sostenibilitat i proximitat, on s’ha d’implicar l’Ajuntament, així com reclamacions al Govern d’Espanya perquè pose fre a l’especulació energètica de les grans elèctriques”

    Aquest dijous quedava aprovada al Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent la moció presentada pel grup municipal Compromís per Ontinyent, en la qual es proposava impulsar les Comunitats Energètiques Locals i reclamar al govern d’Espanya que aplique mesures per a frenar l’especulació energètica de les grans elèctriques i estudiar la viabilitat de crear una empresa pública energètica. La iniciativa presentada pel regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola va comptar amb 19 vots favorables, dels grups Compromís i La Vall ens Uneix, i 2 abstencions del grup Partit Popular.

    El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, apuntava que “estem satisfets per l’aprovació de la moció per part del Ple. La proposta que presentàvem incideix en la necessitat que totes les administracions públiques, de la més gran a la més menuda, s’impliquen en el desenvolupament de les Comunitats Energètiques Locals, que suposen la instal·lació de plaques per a la producció d’energia d’una forma més propera i sostenible, posant el centre de decisió en els consumidors i consumidores”.

    Calabuig exposava que “Aquesta moció és un primer pas perquè Ontinyent encapçale i pose en marxa Comunitats d’aquest tipus, on pot participar el veïnat o el teixit industrial, aconseguint generar energia per a l’autoconsum i fins i tot comptar amb excedents que es traslladarien a la xarxa elèctrica. Si volem aprofundir en la descarbonització i treballar per un Ontinyent més sostenible, aquestes mesures són fonamentals. A més, possibiliten donar un enfocament més social al consum elèctric, podent corregir situacions de pobresa energètica”.

    “A més, la producció d’energia fotovoltaica també suposa una oportunitat d’impuls econòmic, i bona mostra d’això són els 300.000 euros nets que ha guanyat l’Ajuntament d’Ontinyent des que l’any 2012, amb Compromís gestionant al govern municipal, quan s’instal·laren plaques solars en diversos edificis públics municipals”, manifestava el portaveu de Compromís per Ontinyent.

    La regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, explicava que “la moció, a més, recull reclamacions al govern d’Espanya per tal que active mesures que frenen les pujades desproporcionades del preu de la llum, sobretot durant les onades de fred. Aquestes actuacions d’especulació energètica desestabilitzen l’economia familiar de milers de llars, colpejades ja per la crisi ocasionada per la pandèmia, i deriven en situacions de pobresa energètica, per la impossibilitat de poder climatitzar adequadament les cases, a causa dels elevats preus de l’energia. Per això demanem al Govern estatal que siga valent i pose el tema sobre la taula, interpel·lant a les grans empreses elèctriques, massa vegades nodrides d’antics alts càrrecs polítics”.

    Alberola subratllava que “també hem aprovat instar a les institucions superiors a estudiar la viabilitat d’una empresa pública energètica que afavorisca la competència i protegisca el dret a l’energia com a qüestió bàsica per a la vida. A més, el desenvolupament d’aquesta empresa pública també podria convertir-se en una acció d’emprenedoria per part de l’Estat, posant al centre les necessitats de la ciutadania”.

    Compromís per Ontinyent, únic grup que vota a favor les tres mocions del Ple

    Durant la sessió plenària es van debatre altres dues mocions. Pel que fa a la moció presentada per La Vall ens Uneix, relativa al servei de diàlisi, el grup municipal Compromís per Ontinyent va incloure esmenes, acceptades per La Vall ens Uneix, per a insistir en la dignificació del servei, a través d’incorporar-lo en espais que compten amb tots els recursos i necessitats per a garantir la total seguretat dels i els pacients.

    Nico Calabuig explicava que “la diàlisi és un tractament seriós, i no qualsevol espai està preparat per a poder realitzar el servei, ja que es necessita un personal específic, com professionals de nefrologia, infermeria i altres especialitats, així com maquinària, butaques, o una planta d’aigües. Des del principi hem estat defensant a les persones que necessiten aquest tractament i seguirem reclamant la millora i manteniment del servei, sense importar qui governe a la Conselleria de Sanitat. La nostra responsabilitat està amb la gent d’Ontinyent i per això hem votat a favor aquesta proposta”.

    “Així mateix, sí que volem comentar que ens va sorprendre l’actitud de la portaveu de La Vall ens Uneix, Natalia Enguix, qui en la seua segona intervenció va utilitzar un to de crítica i atac cap a nosaltres, mentre per la nostra banda havíem confirmat el vot favorable si s’incorporaven les esmenes, i havíem oferit tota la nostra col·laboració per reclamar units el servei per a Ontinyent. Sembla que la resposta estiguera escrita abans d’escoltar la nostra intervenció, en la qual vam deixar clar que el nostre posicionament està al costat de la gent d’Ontinyent”, destacava Calabuig.

    Durant el Ple també es va votar una moció del Partit Popular, relativa a destinar els diners sobrants del ‘Pla Resisteix’ als comerços en botiga física. Des de Compromís per Ontinyent es va incorporar una esmena, acceptada pel grup Popular, en la qual es demanava incloure també a altres sectors que per diferents motius hagueren quedat fora de les ajudes actuals, com la fotografia i altres.

    Calabuig incidia en què “una vegada més, des de Compromís per Ontinyent hem demostrat que el benestar de la gent de la nostra ciutat està per damunt del partidisme. Vinguen d’on vinguen les propostes, si són positives per a Ontinyent, nosaltres votem a favor”.

    Així mateix, en aquesta sessió plenària es va realitzar una Declaració institucional relativa al 8 de març, Dia internacional de les dones, per tal de reivindicar un futur sense discriminació masclista, seguir desenvolupant polítiques en l’àmbit municipal que incorporen la perspectiva de gènere, defensar la igualtat retributiva d’homes i dones, el reconeixement i dignificació dels treballs de la llar i les cures, reconéixer les iniciatives i accions del feminisme, reafirmar el suport a una igualtat real i efectiva i reclamar recursos per a les entitats locals encaminats a poder complir totes les mesures en matèria d’igualtat.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    “L’extraordinari de la normalitat” de Carles Cerdà triomfa al Mondoc amb el Premi del Públic

    El curtmetratge documental "L’extraordinari de la normalitat", dirigit per Carles Cerdà, ha sigut guardonat amb el Premi del Públic...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -