Un llibre editat per l’Ajuntament d’Ontinyent servirà per tancar les activitats del projecte “Cent anys de l’himne per a una ciutat” impulsat per la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent. “Estudis al voltant del compositor Rafael Martínez Valls, 1895-1946” s’edita coincidint amb el 125 aniversari del naixement del músic, i servirà d’epíleg als actes que tenien lloc en 2018, any del centenari de l’himne, que incloïen un cicle de conferencies i un concert on es va poder escoltar obres de diversos generes i estils d’aquest autor.
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava aquest dilluns en la presentació del llibre la importància “de seguir posant en valor a personatges il·lustres de la història ontinyentina com s’ha fet amb Rafael Martínez Valls, o com també vam fer amb Josep Melcior Gomis o Joaquín José Cervino. Una línia en la que venim treballant des de l’Ajuntament per a la que és fonamental comptar amb la implicació i el treball d’entitats com l’associació La Nostra Terra, la Societat de Festers o, en aquest cas, la Unió, que ha fet una gran tasca que entre altres coses ha permès recuperar peces inèdites del compositor de l’himne de la ciutat”, manifestava.
El coordinador de l’edició i membre de la Societat Rafael Revert, explicava que el llibre consta de 60 pagines on es recullen les ponències del “Cicle de Conferències sobre Rafael Martínez Valls” al qual es va comptar amb les intervencions del professor de la Universitat de València Vicente Galbis; el director de l’Auditori de Barcelona Joaquim Garrigosa; el cronista oficial d’Ontinyent Alfred Bernabeu; i tres músics de la Unió: el compositor i arxiver de la Societat Rubén Penadés; l’estudiant de composició Ferran Lluís Martínez; i el propi Rafael Revert, aleshores secretari de l’entitat. El volum compta a més amb un pròleg de Paula Gramage, també membre de la Societat i de la Banda de la Unió.
El President de la Unió, Rafael Soler, destacava que aquest treball “és un nou pas al treball que fem des de la Unió Artística Musical per no sols fer música a través de la nostra Banda, sinó també treballar en àmbits com la recuperació del patrimoni musical, posar de relleu als nostres compositors i aprofundir en la cerca dels orígens bandístics d’Ontinyent. Rafael Martínez Valls va tenir relació amb les bandes predecesores a la Unió, i recuperar la seua memòria ens resulta d’interès també en aquest sentit”, assenyalava.
El regidor de Cultura, Àlex Borrell, felicitava a la Unió per la seua tasca i destacava que “de l’Ajuntament estem compromesos amb la posada en valor de la memòria dels nostres personatges històrics. Per això col·laborar amb l’edició d’un llibre com el que hui presentem és motiu d’orgull, perquè mostra novament la voluntat d’honrar i recordar a persones que han contribuit a que el nom d’Ontinyent siga conegut més enllà del nostre territori”, manifestava. La primera edició del llibre serà repartida entre els socis de la Unió i està també a la venda per al públic en general a la seu social de l’entitat, al nº72 de l’Avinguda Dos de Maig.