El procés impulsat pel Govern d’Ontinyent per identificar les 13 persones afusellades al cementeri municipal l’any 1939 ha finalitzat. Finalment s’ha pogut individualitzar les restes de les 13 persones, així com identificar a 3 d’elles, uns resultats que eren presentats hui als seus familiars en un lloc especialment significatiu: l’antic saló de plens de l’Ajuntament, l’espai on van ser jutjats abans del seu afusellament.
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodriguez, anunciava la celebració d’un acte d’homenatge el proper 15 de desembre, data del 80 aniversari de l’afusellament, per tal de dipositar les restes al cementeri. L’alcalde, que rebia les mostres d’agraïment dels familiars, destacava que “hui tanquem un procés molt important, un procés que vam iniciar fa tres anys amb l’exhumació dels cossos dels nínxols 266 i 267 del cementeri, un procés amb el qual la ciutat recupera part de la dignitat que va perdre”, manifestava.
En la reunió amb els familiars dels afusellats, on també estaven presents diversos representants de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica que presideix Sayo Gandia, dos antropòlegs forenses del grup Paleolab donaven detalls de com ha estat el procés. Un d’ells, Manuel Polo, explicava que “ha estat un procés llarg i complexe, on hem hagut de fer exhumacions de les víctimes que ja havien estat exhumades il·legalment als anys 70, així com d’altres familiars amb els que hem pogut establir relació de parentesc”, exposava. Polo assenyalava que amb la combinació de mètodes antropològics i genètics s’ha pogut plantejar un protocol d’investigació i individualitzar les restes, identificar a 3 de les víctimes i documentar la causa de les morts violentes per arma de foc al crani i el tòrax.
Ara, les famílies de les víctimes identificades podran triar entre dipositar les restes amb altres familiars o al monument memorial creat al cementeri en memòria dels afusellats, on descansaran des del proper 15 de desembre les persones que no s’han pogut identificar.