El Servei de Mediació Veïnal que ofereix la Policia Local d’Ontinyent ha registrat un 56% de casos resolts pels propis agents a l’últim trienni, període al qual s’han obert al voltant d’un centenar d’expedients. En concret, després d’un primer any complet de prova en 2016 al qual es van atendre 9 casos, en 2017 es van atendre 27; en 2018 van ser 44; i al període entre gener i juliol de 2019 s’han obert 29 expedients, per a un total de 100 als últims 3 anys.
Dels 100 expedients atesos als últims tres anys, el 56% han estat resolts per la pròpia Policia Local, el 12% han estat derivats a altres recursos municipals com l’Oficina Tècnica o el departament de Medi Ambient; altre 12% han estat derivats a Guàrdia Civil o Policia Nacional i el 10% al col·legi d’advocats, estant el 10% restant en fase de resolució o derivació actualment. Per causes o motius, els més freqüents són per aquest ordre els conflictes veïnals entre particulars per sorolls, molèsties o fuites d’aigua; seguit pels conflictes a comunitats de veïns per impagaments o molèsties; conflictes en l’àmbit rural per delimitació de terrenys, recs o arbres; i finalment els conflictes familiars.
El procés que es desenvolupa sense formalismes, amb l’objectiu d’arribar a un acord entre les parts de la manera més fàcil i còmoda possible, de manera que molts casos es resolen simplement parlant. Des del Govern d’Ontinyent s’ha animat a la ciutadania a aprofitar aquest servei per resoldre amb el diàleg els possibles problemes de convivència que els puguen sorgir en l’àmbit veïnal.
La regidora Coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Govern Obert, Natalia Enguix, i el regidor de Policia Local, Josep Gandia, coincidien en destacar que aquest servei “permet a l’administració estalviar temps i diners, amb unes xifres de casos atesos i de resolucions que demostra que va ser un encert posar en marxa aquest servei i que els agents que s’ocupen del mateix venen fent un gran treball”, apuntaven.