23/11/2024 - 0:26
Més

    S’anuncien els guardonats dels premis “9 d’Octubre” 2017 d’Ontinyent

    L’expresident de Coeval Rafael Pla, el fester José Bas, la pastisseria Mora, el grup Menestrils, la profesora Carme Agulló i l’artista Juan José Insa son les persones i entitats que l’Ajuntament d’Ontinyent reconeixerà enguany als seus premis “9 d’octubre” per la seua tasca en benefici de la societat a diferents àmbits.

    Així s’ha acordat hui per consens de l’alcalde i tots els grups polítics representats en l’Ajuntament, un sistema que es ve aplicant des de 2012. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava que la tria dels homenatjats “naix del consens i de la vocació de que sols des de la unió sorgeix la força, l’única veritat naix de la suma de totes les veritats, i com a alcalde estic orgullós de totes les persones i entitats guardonades, que representen a la societat ontinyentina”, manifestava.

    Quant als mèrits dels guardonats, Rafael Pla Micó va ser fundador i president de la Confederació Empresarial de la Vall d’Albaida (COEVAL) durant 12 anys. Per la seua trajectòria, dedicació i entrega per a millorar les condicions no només de les empreses d’Ontinyent i la Vall d’Albaida sinó també del territori se li reconeix amb aquest guardó. Es destaca també el seu suport amb actuacions per la implantació i consolidació del Campus d’Ontinyent o la finalització de l’Autovia Central.

    De José Bas Terol, es destaca el seu treball per la promoció de la festa morocristiana i el manteniment de costums i tradicions arrelades en la nostra ciutat. José Bas va ser president de la Societat de Festes del Santíssim Crist de l’Agonia durant el anys 1984/1985, Capità Cristiá en 1980 amb la comparsa Cruzados. Actualment pertany a la comparsa Taifas i es president de l’Associació de Llumeners de Sant Esteve.

    Pastisseria Mora, fundada en 1759, és la segona empresa familiar més antiga d’Espanya i entre les 10 del món al sector agroalimentari. Són 12 generacions endolçant Ontinyent, i sent proveïdor de la Casa Real des de l’any 1877.

    El grup Menestrils estudia i interpreta, des de 1991, música de l’època medieval, destacant el període compres entre els segles XI-XV de la nostra música. D’ells, es reconeix la seua implicació en la cultura popular actual, especialment a Ontinyent amb la seua participació en la recuperació del Cant de la Sibil•la i la creació del ball dels Gegants d’Ontinyent.

    De Mªdel Carmen Agulló Díaz es posa en relleu la seua incansable i rellevant tasca per donar valor al treball de les dones al llarg de la història en l’àmbit de l’educació, i el seu treball en favor de la recuperació de la memòria democràtica. Agulló és llicenciada en Psicologia, Filosofia i Ciències de l’Educació, a més de doctora en Pedagogia, i exerceix la seua docència en les Facultats de Filosofia i Magisteri en la Universitat de València i el Campus d’Ontinyent.

    Finalment, l’artista Juan José Insa, qui signa tots els seus quadres amb el pseudònim J.Rubiales, es destaca la seua trajectòria dins del món de la pintura figurativa contemporània. J.Rubiales ha arribat amb el seu art no solament a tot el territori espanyol sinó que les seues obres han arribat també a exposar-se en l’estranger. Ara, la seua ciutat, Ontinyent li ret homenatge amb aquest guardó.

    Activitats culturals

    Coincidint amb l’anunci dels noms del guardonats, la regidora coordinadora de l’àrea de Política per a les Persones, Sayo Gandia, presentava una programació cultural d’actes al voltant d’aquesta data. Aquesta programació s’iniciava el passat dia 24 de setembre amb el concert de música antiga del grup Capella Ministrers i continuarà el 4 d’octubre amb el IV Cicle de Conferències sobre l’Estatut d’Autonomia i el Dret Foral Civil Valencià. Aquest cicle de conferències, que retrà homenatge al desaparegut magistrat Vicent Lluís Montés, se celebrarà en la Casa de la Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara a les 19:30 hores.

    El 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, la jornada començarà a les 12:00 hores amb una processó cívica que anirà des de la plaça Major fins al Palau de la Vila. El programa d’actes institucionals s’iniciarà amb una exhibició de música i balls tradicionals a càrrec del Grup de Danses d’Ontinyent i el grup de percussió i dolçaina “El Regall”. Continuarà amb el Ball de l’Àguila, a càrrec de l’associació de Gegants i Cabets, acompanyats pel grup de percussió i dolçaina “La Colla”. A continuació, ja en el Palau de la Vila, se celebrarà un ple institucional obert a tot el públic, en el qual es realitzarà el lliurament de premis a tots els guardonats.

    La programació especial del 9 d’Octubre inclourà també el dia 11 el concert de Paco Muñoz, que retrà homenatge a l’autor local David Mira i se celebrarà en el Teatre Echegaray a les 22:00 hores. Finalment, el 21 d’octubre a les 19:00 hores, també en el Teatre Echegaray, tindrà lloc el concert Xiromita Trad Project, en el qual participa, entre uns altres, el músic Miquel Gironès guardonat amb el premi “9 d’Octubre” el passat any. Les entrades per a tots dos espectacles poden adquirir-se a un preu de 10 euros (8 amb descompte) a través de la web de Caixa Ontinyent, la Casa de la Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara o en taquilla una hora abans de començar el concert.

    Sayo Gandia declarava que “enguany hem volgut promoure la festa de tots els valencians i valencianes realitzant una oferta més amplia i incloent-la en la programació cultural municipal”.

    Font: Ajuntament d’Ontinyent

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent renova la seua imatge amb la marca “Ah!”.

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent, AHVAL, ha donat a conèixer la seua nova imatge corporativa amb el llançament de la marca...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -