26/12/2024 - 23:44
Més

    Titelles del museu d’Albaida s’uneixen al Patrimoni Immaterial de la UNESCO

    Una de les joies amagades al Museu Internacional de Titelles d’Albaida es cola també, juntament amb les Falles de València, en la llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat elaborada per la UNESCO.

    Es tracta de dues peces molt representatives de la tradició marionetística de la República Txeca: Spejbl i Hurvínek; obra del famós titellaire Josef Skupa. Són dos personatges creats en 1920 que van aconseguir gran popularitat en la segona meitat del segle XX per ser els protagonistes d’un programa televisiu que va formar part de les programacions infantils de la majoria dels països de l’àrea d’influència cultural de l’URSS.

    Aquestes marionetes de fil, juntament amb la llarga família de personatges que les acompanyen en les seues aventures, s’han convertit en el mascaró de proa d’una rica tradició cultural molt valorada per tots els estaments culturals de la República Txeca. Tant és així, que el país centreeuropeu ha aconseguit la seva inclusió a la prestigiosa llista com a manifestació artística de primer ordre vinculada a la pràctica escènica.

    En l’actualitat, Txèquia és un dels països que compta amb la xarxa de teatres de titelles, museus i festivals més extensa i consolidada d’Europa. Al voltant d’aquestes infraestructures s’organitza un nodrit grup de professionals que mantenen i fan créixer aquesta tradició de manera exemplar.

    Els titelles que s’exhibeixen actualment al Museu d’Albaida són dos peces originals, de gran valor, fabricades per Josef Skupa. Tots dos van participar, en el seu moment, en molts dels espectacles i enregistraments televisius que va crear l’històric titellaire.

    Aquest creador i els seus personatges són el paradigma del ressorgir de l’art dels titelles en acabar la Segona Guerra Mundial a gran part dels països de l’Est on van florir molts teatres nacionals subvencionats pels diferents estats on es van realitzar grans projectes escènics orientats especialment al públic infantil .

    Aquests personatges icònics són l’equivalent del que en el seu moment van suposar per a la cultura televisiva espanyola (i la memòria sentimental vinculada a aquesta) els peculiars habitants de Barrio Sésamo. Segons explica la coordinadora del Museu, Júlia Rodríguez, “És molt cridaner veure la cara de sorpresa en els visitants procedents d’alguns dels països en els quals s’ha emès la sèrie de televisió Spejbl and Hurvínek, se’ls il·lumina la mirada”.

    La notícia de la inclusió en la Llista de la UNESCO d’aquesta tradició cultural posa de manifest la importància de certes iniciatives culturals que es mantenen discretament a les nostres comarques, i que són dipositàries, com aquest és el cas, de valuosos tresors fonamentals en la creació del patrimoni cultural europeu del qual formem part inseparable.

    Josep Albert Quilis, alcalde d’Albaida, destacava que “és com si ens hagueren confirmat, d’alguna manera, que tenim un petit trosset del patrimoni intangible d’Europa al Palau dels Milà i Aragó d’Albaida (edifici en el qual es troben les instal·lacions del Museu) . És una idea molt bonica i implica un cert reconeixement per a una iniciativa que no sempre obté la consideració i el suport que es mereix”.

    Font: Ajuntament d’Albaida

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    El Centre Intergeneracional del Delme, nou punt de trobada per majors i joves a Ontinyent

    Ontinyent estrena el Centre Intergeneracional del Delme per fomentar la convivència entre generacions El nou Centre Intergeneracional del Delme, ubicat...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -