Col·loquis, conferències, presentacions, un taller d’escriptura, una visita guiada, una degustació temàtica o la projecció de 4 pel·lícules són algunes de les activitats de “Ontinyent Setmana Negra”, una setmana cultural dedicada al cinema i la novel·la negra que tindrà lloc del 2 al 13 de març a Ontinyent.
Es tracta d’una iniciativa organitzada per l’Ajuntament d’Ontinyent, el Cine Club Utiye i el Club de Lectura de la ciutat, que amb col·laboració de diverses empreses i entitats han preparat una programació que el regidor de Cultura, Àlex Borrell, destacava com a “molt diversa dins d’aquesta temàtica, i plena d’atractius”. Borrell assenyalava que amb esta iniciativa “des de la regidoria de Cultura i Biblioteca volem que la gent s’acoste al món de la lectura i el cinema, amb un plantejament que pensem que pot tenir una bona acollida”, manifestava.
El President del Cine Club Utiye, Joan Enric Valiente, presentava en primer lloc el cartell elaborat pel dissenyador Gonzalo Gironés, per a passar posteriorment a donar detalls de les 4 pel·lícules, dues clàssiques i dues modernes, que es projectaran en un total de 16 passes a les sales del Centre Comercial El Teler. Les clàssiques, d’entrada gratuïta, seran dues obres mestres del gènere: “Perdición” de Billy Wilder (1944) els dies 4 i 5 de març; i “Sed de Mal” de Orson Welles (1958), els dies 11 i 12. Les modernes seran “El Clan” de Pablo Trapero (2015) del 2 al 6 de març; i “Black Mass”, de Scott Cooper (2015) els dies 9, 12 i 13, totes dues basades en fets reals.
Des del Club de Lectura, Àngel Company donava detalls de les activitats que començaran dimecres 2 de març al Centre Cultural Caixa Ontinyent amb una taula rodona inaugural “Ficció versus realitat”, a la que es comptarà amb la presència de la criminòloga Nomeí Calabuig i la moderació de Jordi S. Vicente; i que continuarà amb una degustació de tapes temàtiques i presentació d’una cervesa negra (dijous 3, restaurant Llámame Lola); una conferència sobre cinema negre a càrrec de l’escriptor Santiago Álvarez director de continguts del festival de gènere negre València Negra, del que també es presentarà la novel·la “La ciudad de la memòria” amb la presentació de Vicky Piqueras (divendres 4, Centre Cultural Caixa Ontinyent), o un taller d’escriptura a càrrec d’aquest autor amb places limitades (dissabte 5, a la seu d’Ediciones Babylon).
Dimecres 9 es presentarà la novel·la “Un tal JB” de l’historiador Joan Bohigues a la seu d’Ediciones Babylon, presentat per Francesc Company; dijous 10 hi haurà una taula rodona d’autors locals de novel·la negra al Centre Cultural Caixa Ontinyent (amb els autors Diana Cerdà, Ramón Cerdà i Francesc Company, moderats pel periodista Santiago Sanchis); i divendres 11 serà torn per a la presentació de la novel·la “El secreto de Vesalio” de Jordi Llobregat (co-creador i dorector del Festival València Negra) també a la seu d’Ediciones Babylon, presentat per Ferran Gandia.
Finalment dissabte 12 hi haurà una visita guiada des de la Placeta de l’església de Sant Carles per llocs que varen ser escenari de crims i altres delictes al segle XVI-XIX, amb la guia d’Alfred Bernabeu, doctor en Història Moderna, professor a l’IES l’Estació i Cronista Oficial de la ciutat d’Ontinyent.
Àlex Borrell animava als veïns i veïnes d’Ontinyent i la comarca “a gaudir d’aquesta nova oferta cultural que tindrem a la ciutat, una oferta que en esta ocasió és temàtica i alhora diversa, una gran ocasió per descobrir o redescobrir un gènere que ha servit per crear obres literàries i cinematogràfiques tan interessants com les que hem inclòs en esta programació”, concloïa.