Dissabte passat, 7 de març, es va produir un vessament d’un líquid derivat del petroli al barranc del Portixol d’Ontinyent. Aquest líquid, que procedia de la pedrera que explota l’empresa Guerola Áridos y Hormigones, S.L., va impregnar i degradar una extensió considerable d’aquesta zona natural. El fluid, de color negre, és utilitzat per a tasques d’asfaltat, i encara que té una forta olor i una textura viscosa, no és tòxic per a les persones.
Des de l’empresa de Guerola es va denunciar davant la Guàrdia civil un sabotatge a les seues instal·lacions, ja que aquestes compten amb diferents mesures de seguretat, com una tanca perimetral, càmeres de vigilància i vigilant rotatiu, i alguns d’aquests dispositius havien sigut trencats o sabotejats. Les gravacions de les càmeres de seguretat han quedat en mans de la Guàrdia civil, que les està analitzant. L’empresa, per la seua banda, ha assegurat que “és materialment impossible obrir les tres claus de seguretat dels depòsits d’emulsió, com es va fer, si no és intencionadament”.
En conéixer els fets, Guerola Áridos y Hormigones S.L. va posar en marxa el protocol d’emergència i va procedir a la neteja de la plataforma de la pedrera i la zona afectada de la CV-665. Tanmateix, per a la neteja de la zona natural s’havia de seguir uns tràmits que retardarien l’execució del procés, segons ha explicat a Televisió Digital d’Ontinyent l’empresa.
El diumenge Guerola es va posar en contacte amb la Confederació hidrogràfica del Xúquer, que va enviar el dilluns uns tècnics per avaluar la zona. Aquests tècnics van anar acompanyats d’uns responsables de la Conselleria de Medi ambient i es va celebrar una reunió amb ells i amb l’Ajuntament. El dimecres es va sol·licitar el permís per iniciar els treballs de neteja a la Diputació de València i es va validar l’actuació.
Pel que fa a la jornada d’ahir, va quedar establert l’equip tècnic i humà encarregat de la neteja, format per maquinària lleugera i mà d’obra manual, que treballarà en la zona durant uns 20 dies per netejar els vora 400 metres de barranc afectats. Alguns d’aquests treballs s’efectuaran en vertical, per a la qual cosa s’utilitzaran escaladors.
Des de Guerola s’ha afirmat que estan concentrant tots els esforços en recuperar la normalitat a la zona afectada, i han valorat aquest succés com un acte “irresponsable i injustificable” els autors del qual “hauran de rendir comptes davant les autoritats”.
No obstant això, l’incident ha generat malestar. Des de la Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida es destacava, en una nota de premsa publicada el dimecres 11, que la situació demostra “la falta de seguretat per part de l’empresa amb la utilització i emmagatzemament d’aquest material” a la vegada que es criticava que “l’empresa no haja iniciat els treballs de neteja quatre dies després de l’accident i amb caràcter urgent, donada la gravetat dels fets”.
Des de la CEVA s’incidia en la necessitat urgent de netejar la zona, i sobretot aquells punts on el material continua en estat líquid, filtrant-se en el terreny, a la vegada que seria fonamental actuar amb rapidesa, pel perill que podria suposar la pluja, en cas de produir-se, a l’hora d’escampar les restes de material.