Augmenten les intoxicacions per la mescla de productes de neteja arran de la pandèmia

El Servei d’Informació Toxicològica (SIT) de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, el qual pertany al Ministeri de Justícia, ha detectat un augment en la incidència de consultes telefòniques per intoxicacions relacionades amb la mescla de diversos productes de neteja en les cases des deu que es va activar l’estat d’alarma.

Els metges del SIT han atés durant aquest mes de març i les dues primeres setmanes d’abril més d’ 11.337 consultes telefòniques, la qual cosa suposa un increment de 1.655 crides respecte al mateix període de l’any 2019. En concret, s’han realitzat 1.846 consultes telefòniques per intoxicacions relacionades amb l’ús de lleixius i altres desinfectants de superfícies (suposen el 55,6% dels productes de neteja), destacant-se la dada que en el 26,1% dels casos el lleixiu s’ha mesclat amb altres productes (amoníac 53,6%, salfumant 11,2%, vinagre 3,5%, alcohol 2,9%, anticalcáreos 3,1%, limpiahogar 2,1% i rentavaixella 4,3%).

Aquest augment sembla estar relacionat amb l’afany actual d’eliminar el coronavirus en l’àmbit domèstic. No obstant això, l’associació de diversos productes de neteja domèstics pot ser responsable de quadres toxicològics, tant a nivell respiratori amb símptomes com rinitis, irritació faríngia, irritació laríngia, tos o dispnea, com a dermatològic amb símptomes relacionats amb la irritació de la pell, picor, rubefacció o inflamació.

En el cas de la mescla de lleixius amb amoníac, que és la més habitual, es produeix una reacció química que genera un gas anomenat cloramina (NH2Cl), que és altament tòxic, i quan aquest entra en contacte amb les nostres mucoses, es descompon per a produir àcid clorhídric que és tòxic i altament corrosiu, provocant irritació de les mucoses i cremades en la pell.

Per tant, com a Centre Antitòxic Nacional que vela per la seguretat de la ciutadania, el Servei d’Informació Toxicològica, recomana, per a previndre aquest tipus d’intoxicacions, evitar la mescla de productes de neteja i seguir les recomanacions establides pel Ministeri de Sanitat per a la neteja en a l’àmbit domèstic i la prevenció d’infeccions per Coronavirus.

El Servei d’Informació Toxicològica funciona durant les 24 hores del dia ininterrompudes els 365 dies de l’any en el telèfon 915620420.

Per això al mercat existeixen diferents productes per desinfectar i acabar amb els virus, i altres elements perillossos per a la salut. ¿Com netejeu vosaltres?

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

La Guàrdia Civil deté a un home per tràfic de drogues a Llutxent

La Guàrdia Civil en el marc de l’ordre de serveis de drogues en zones d’oci, …