El COR paralitza la construcció del macroabocador de Llanera

El Consorci de Residus de la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora (COR) ha donat el primer pas per a suspendre la construcció de la macroplanta de residus de Llanera de Ranes. L’assemblea, celebrada aquesta vesprada en la Casa de Cultura de Xàtiva, ha aprovat per majoria demanar la suspensió dels tràmits per a la seua construcció amb la voluntat de buscar un major consens en la gestió dels residus de les cinc comarques. Amb aquesta mesura, s’obri ara el termini per a impulsar un procés participatiu i de consens per a dissenyar el nou mapa d’instal·lacions de tractament.

La suspensió, impulsada pel president del COR i alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà (PSPV-PSOE), suposa posar fi a una polèmica construcció que havia generat una forta contestació social. Aquest alçament ciutadà es va fer patent a través de milers d’al·legacions al projecte, manifestacions populars, mocions en els plens de molts dels municipis afectats i molts altres actes de protesta.

El conflicte no ha estat exempt del seu vessant judicial, donant com a resultat desenes de recursos administratius, contenciosos-administratius i fins i tot penals. En l’actualitat es troba en fase d’instrucció una demanda penal contra l’anterior president de COR, Vicente Parra (PP), precisament pel contracte d’adjudicació per a la construcció de la planta de Llanera. La complicada gestió ha afectat de forma sensible a la dinàmica de les administracions afectades (ajuntaments, Mancomunitat de la Vall d’Albaida, Generalitat Valenciana, i el mateix Consorci) com a les seues arques en haver d’afrontar els diferents processos.

El malestar va augmentar quan en iniciar-se el període transitori, la comarca de la Vall d’Albaida es va veure obligada a dipositar els seus residus en la planta de transferència de Rótova. Aquesta situació trencava l’aspiració històrica de la Vall d’Albaida per gestionar de forma autònoma i mediambientalment sostenible els seus residus mitjançant la seua pròpia planta de valorització i d’eliminació. Anys després de conflictes judicials, plets, manifestacions populars i rebuig polític i social, la Mancomunitat de la Vall d’Albaida no ha vist satisfetes les seues aspiracions.

El president Roger Cerdà ha exposat en l’assemblea que el COR disposa d’un informe tècnic i jurídic que avala la decisió de suspendre la planta de Llanera. En l’informe es remarca que des de 2015, a més de la conflictivitat social s’afegeix la posició contrària del nou Ajuntament de Llanera de Ranes. D’aquesta forma, la corporació de Llanera que hauria d’executar l’expropiació dels terrenys per a construir la planta es converteix en opositor a la instal·lació. L’informe també afegeix la falta de consens tècnic en diferents fases del procés que ha suposat diverses modificacions en el contracte original.

Consens per a les noves microplantes

Roger Cerdà també va exposar que el COR ha de caminar cap a un model mediambientalment més sostenible i respectuós amb l’entorn. Açò significa que les plantes de tractament han de tenir unes dimensions més reduïdes i ubicacions estratègiques i consensuades entre tots. El nou esquema de gestió acordat pel COR, la Conselleria i la Diputació de València passa ara per la creació de microplantes de tractament.

Per açò, a més de la decisió de no construir la instal·lació de Llanera de Ranes, l’ens va deixar sobre la taula el nou model que havia plantejat el president del COR, Roger Cerdà. L’assemblea ha decidit no pronunciar-se sobre cap ubicació concreta.

Amb l’acord en la reunió del COR, els alcaldes obrin ara els terminis per a impulsar un procés participatiu i de consens per a dissenyar el nou mapa d’instal·lacions de tractament. D’aquesta forma, els municipis de les cinc comarques podran presentar les seues propostes, que es preveu que puguen estar definides a final d’aquest mateix any.

Canvi en el concurs per a triar gerent

En un altre dels punts de l’assemblea, l’ens que gestiona els residus de cinc comarques ha suprimit el requisit de les titulacions i el de l’edat de les bases del concurs per a escollir gerent després de les al·legacions de tres col·legis professionals, fet que ha dilatat el procés. La selecció torna així al començament i els aspirants tindran 15 dies per a presentar la documentació a partir de la publicació de la nova convocatòria en el BOP.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Restablert el servei de bus urbà

El bus urbà d’Ontinyent torna a prestar servei de manera adaptada a la Fase 2 …