Ontinyent rescata una reixa de mitjans del Segle XIX per utilitzar-la a l’Alberg Perú

L’antiga reixa de la finca “La Ereta” ha recuperat esta setmana el seu ús original desprès de més de 30 anys al magatzem d’obres

La reixa que delimitava a mitjans del segle XIX l’accés a la desapareguda finca de “La Ereta”, que ha estat durant dècades als magatzems municipals, ha estat rescatada pel Govern d’Ontinyent per utilitzar-la a l’Alberg Perú. Desprès d’estar restaurada, i una volta finalitzada en octubre la construcció del mur perimetral de l’Alberg, la col·locació de la reixa posava punt i final esta setmana al tancament extern de les instal·lacions. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el regidor d’Obres, Manuel Cuesta, van veure la reixa en una visita rutinària al magatzem d’obres. “i aprofitant que falta un tancament per a l’Alberg Perú, vam pensar que aquest pot ser el lloc idoni per a que la reixa recupere el seu ús de forma digna”, explica Jorge Rodríguez.

La reixa procedeix de la finca dita “la Ereta”, mansió o casa pairal construïda a mitjans del segle XIX, que estava situada a l’actual c/ Dos de maig, de front del c/ que actualment duu el nom de l’Ereta, una zona que aleshores no era urbana. Aquesta mansió era un gran edifici, molt ornamentat, i estava separat de la carretera per un mur amb la reixa de ferro en qüestió. Dins albergava una important col·lecció de pintura i arqueologia, molt lloada a principis del segle XX que amb el temps, com el propi edifici, ha acabat desapareixent. S’estima que va ser cap a finals de la dècada de 1970 quan es va derruir aquest edifici, ja que al primer catàleg del patrimoni arquitectònic d’Ontinyent, del 1982, ja no es va recollir, per no existir, havent-se enderrocat per a reparcel·lar-la i construir nous habitatges.

No hi ha constància dels motius pels quals les reixes van passar aleshores als magatzems municipals, tot i que s’estima en una possible reutilització que, tot i això, no s’havia fet fins ara. “La reixa ha estat sotmesa a uns treballs de restauració per poder ser utilitzada ara al seu ús inicial, com es delimitar les immediacions d’un edifici emblemàtic, en aquest cas l’Alberg Perú”, explica Manuel Cuesta.

L’Alberg Perú, que és propietat de la Generalitat Valenciana, va veure finalitzada la seua rehabilitació en 2010, realitzant-se des d’aleshores diverses tasques d’adequació del seu entorn per al seu ús futur com a àrea de turisme rural.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Cultura amplia el nombre de llibres que es poden descarregar gratuïtament des d’eBiblio

La Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha …