19/03/2024 - 3:11
Més

    GIRSA finalitza la primera fase del segellat i recuperació de l’abocador de La Clariana

    Altres notícies

    L’empresa GIRSA, participada per la Diputació de València, ha finalitzat la primera fase de les obres de segellat i recuperació de l’abocador de La Clariana d’Ontinyent. L’alcalde de la ciutat i President de la Diputació, Jorge Rodríguez, i el Diputat de Medi Ambient, Josep Bort, visitaven aquest matí un espai on s’han fet obres per valor de 400.000 euros, als que s’afegiran en breu els 500.000 que costarà la segona fase projectada per a continuar enguany estos treballs, que es contractarà als propers dos mesos i que tindrà una durada prevista d’altres 6.

    En la visita, a la que també asistien els regidors Jaime Peris (coordinador de l’àrea de Territori) i Patrici Folgueras (Sostenibilitat), a més de representants de GIRSA, Jorge Rodríguez destacava el gran canvi que està experimentant un espai “on estem fent realitat una intervenció que fins fa poc era una utopia i un objecte de batalles legals que comportaven costos sense sentit a la ciutadania”.

    L’alcalde recordava que el procés fins arribar a aquest punt “ha estat molt llarg”, des que en setembre de 2013 es va decidir tancar el recinte i impedir l’accés dels camions que acudien a abocar residus inerts, començant així un conflicte jurídic entre l’ajuntament i GIRSA “que no vam poder resoldre en l’anterior legislatura, ja que la Diputació i GIRSA no tenien interés en resoldre el problema i ens trobavem amb un mur amb ells en aquest assumpte”. En conformar-se el nou govern a la Diputació, “la voluntat del nou diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha estat ben diferent, i en un temps relativament ràpid s’ha fet esta actuació” ,explicava.

    Bort explicava que en la visita de hui “hem volgut comprovar de primera ma com avancen les obres de segellat, que tractarem que s’executen de la millor manera possible en el menor temps possible, i que els 80.000 m2 de superfície que existeixen ací es puguen posar en mans dels veïns i veïnes d’Ontinyent i la comarca”, manifestava.

    Quant al procés de segellat en sí, els tècnics explicaven que en primer lloc s’ha omplit els terrenys amb àrids per aplegar a les cotes necessàries per a posteriorment anivellar els terrenys, col·locant una primera capa impermeabilitzadora per tal que les aigües de pluja no es canalitzen. Per davant queda la col·locació de noves capes que acabaran per cobrir-se amb terres fèrtils i vegetació autòctona, del mateix tipus de la que es troba als voltants d’aquest espai.

    A més a més, es canalitza l’expulsió de gasos en xemeneies i de lixiviats amb un sistema de drenatge que extrau els líquids per tal que estos siguen traslladats i tractats per empreses de gestió especialitzades, evitant així el seu vessament. GIRSA, a més, revisarà i farà seguiment del correcte segellat durant els propers 30 anys.

    La regidora de Sostenibilitat, Patricia Folgueras, destacava per la seua banda que “aquest tram està irreconeixible respecte de com estava. Aquest és un procés llarg i costós, però també molt important per al medi ambient i un pas importantíssim per tal que aquesta part de la serra quede el mes pareguda posible a com estava”. La regidora recordava que els representants de GIRSA ja es van reunir amb el veïnat de la zona per explicar-los el projecte, aclarint els dubtes que podien tenir i replegant suggeriments, i avançava que en estos moments “estem estudiant les millors opcions per convertir esta zona en un espai profitós des del punt de vista mediambiental”, assenyalava.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent amplia els espais verds fins arribar als 146 amb una superfície de 635.000 m2

    L’Ajuntament trau a licitació el nou plec de manteniment de parcs i jardins que donarà cobertura a les noves necessitats en esta matèria
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -