valencia turisme fitur
Home > Cultura > Festes i tradicions > Agullent rememora més de 400 anys de tradició amb la Nit de les Fogueretes

Agullent rememora més de 400 anys de tradició amb la Nit de les Fogueretes

La localitat d’Agullent celebrarà demà divendres 2 de setembre la coneguda com la Nit de les Fogueretes, una de les romeries nocturnes més antigues a nivell autonòmic, segons els experts, i declarada al 2010 per la Conselleria de Turisme com a Festa d’Interés Turístic.

A partir de les 23h, i coincidint amb el primer divendres del mes de setembre, Agullent reviurà més de 400 anys de tradició ininterrompuda amb la Nit de les Fogueretes.  Com marca la tradició, veïns i visitants pujaran des de la plaça Major cap a l’ermita de Sant Vicent Ferrer amb fanalets i falles per a rememorar el milacre de la pesta. Tots plegats, després de cantar els goigs, esperaran en filera a l’ermita per a untar-se amb l’oli miraculós de la llàntia de Sant Vicent Ferrer, que al 1600 els deslliurà de la pesta bubònica que amenaçava la localitat.

La coneguda com Nit de les Fogueres d’Agullent ha esdevingut amb el pas dels segles un excel·lent testimoni del patrimoni festiu de les terres d’interior de les comarques centrals valencianes. Ininterrompudament des de l’any 1600 fins a hui, el pelegrinatge d’acció de gràcies al sant es repeteix donant com a resultat tot un espectacle de música, foc, natura, devoció i esperit de poble. Una celebració, estèticament singular, que s’ha plasmat en nombroses obres de poesia, pintura, música i escultura. Un acte que té el valor afegir de ser possiblement la romeria nocturna més antiga de les terres valencianes.

Recuperació de les falles

Des de l’any passat s’ha recuperat per a la romeria l’ús de torxes fetes d’esportins, anomenades localment falles. Les falles són trossos d’esportins cosits amb agulles de sac, que s’encenen amb foc i es fan rodar, tot creant cercles de llum. La desaparició dels esportins d’espart de les almàsseres, que abans s’utilitzaven per a premsar les olives, va generar que poc a poc les torxes desaparegueren de la romeria.

La regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Agullent amb la col·laboració dels Festers del Crist (quintos de 45 anys) van encetar l’any passat diversos tallers perquè les noves generacions aprengueren a confeccionar les torxes a partir d’esportins, i com a resultat, per segon any consecutiu la Nit de les Fogueretes 2016 tornarà a tindre torxes en el seu recorregut, com no passava des de feia més d’una dècada.

Amb la Nit de les Fogueretes arranquen  a Agullent oficialment les Festes del Miracle, que inclouen actes d’un alt valor etnològic i cultural com la centenària Dansada a la plaça (dissabte), així com activitats més lúdiques com una extensa programació infantil i orquestres.

Font: Ajuntament d’Agullent

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre Redacció TVdigitalOntinyent

Redacció TVdigitalOntinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

La majoria del veïnat d’Ontinyent no distingeix l’aigua embotellada de la de l’aixeta

Les cates de la campanya Aigua d'Ontinyent desmunta el mite de les diferències de gust entre aigües