728×90 caixa onti estiu
Home > Cultura > Festes i tradicions > Els Moros i Cristians de Bocairent repten el fred

Els Moros i Cristians de Bocairent repten el fred

La tradició tèxtil de Bocairent amb les mantes de llana i el teixit dels vestits festers serà la millor aliada dels Moros i cristians per a reptar el fred durant les jornades festives que arrancaran aquest divendres, 6 de febre, i es perllongaran fins dimarts pròxim. Aquest any, la principal novetat recau en les noves dates de celebració traslladades al primer cap de setmana de febrer després de la consulta entre el veïnat i els festers realitzada el setembre passat.

Així, la retreta de les Caixes obrirà el programa divendres a les 19.30 h per rememorar la proclamació de sant Blai com a patró el 6 de novembre del 1632. La desfilada de les nou filaes i una revetlla a la plaça de l’Ajuntament seran els encarregats de donar caliu fester a la nit. L’endemà de matí la música continuarà sonant amb la moguda de bandes i la interpretació de l’Himne a Bocairent per l’Associació unió musical baix la direcció de José Francisco Bernat Belda.

EconomyCash Juny

A partir de les 16.30 h, es desenvoluparà l’acte més multitudinari amb l’entrada de les tropes cristianes i mores. Més de seixanta formacions musicals marcaran el ritme a les huitanta esquadres, la meitat amb vestits especials, i els nou boatos prevists per les capitanies d’aquest edició durant més de cinc hores. Cavalleria, falconeria, dromedaris, camells, ballets, abanderats o carrosses artístiques formaran part del seguici de Mariola Molina Beneyto (Espanyoletos), M. del Carmen Gutiérrez Vicedo (Granaders), Natxo Cortés Francés (Contrabandistes), Lurdes Palao Belda (Terç de Suavos), Amparo Vañó Beneyto (Estudiants), Ramón Micó Colomer (Moros vells), Lucía Alarte Beneyto (Marrocs), Armando Calvo Vidal (Moros marins) i Pedro García Ferre (Mosqueters), màxims representants de les respectives filaes. A la conclusió de la desfilada, s’efectuarà la revista de tropes, un acte únic de la localitat.

La diana més populosa irromprà amb les primeres llums de diumenge per a començar a caldejar l’ambient en la jornada més emotiva dels Moros i cristians. A migdia, José Vicente Castillo Peiró, membre del Consell diocesà d’assumptes econòmics i exrector de Bocairent, oficiarà la missa solemne en honor a sant Blai que acollirà, gràcies a la interpretació de l’Agrupació coral local, l’estrena del repertori composat expressament per a l’ofici per Damián Molina Beneyto. De vesprada, més de 300 integrants de la filà Terç de Suavos marxaran en bloc pels carrers de la població en una successió inacabable de festers. Amb la caiguda de la nit, els ciris i els “Vítol al patró sant Blai” acompanyaran la processó al patró els moments culminants de la qual tindran lloc amb l’arribada a la plaça de l’Ajuntament del Guió pintat per Joaquín Sorolla i la relíquia i la imatge del sant. Centenars de ciris i focs d’artifici seran els encarregats d’enlluernar la caiguda de milers de papers de colors en una escenografia que desborda els sentiments de tots els presents. Després de reprendre la marxa, l’emotivitat reapareixerà amb la finalització de l’acte a la parròquia de l’Assumpció de Nostra Senyora i el cant de l’Himne a sant Blai.

Bocairent reviurà la seua Història dilluns, 9 de febrer, amb les batalles entre moros i cristians precedides de la disparada d’arcabussos i de mosquets. Miguel Pérez Jorge y Pau Verdú Navarro parlamentaran per a evitar l’enfrontament però ambdues ambaixades acabaran, irremediablement, amb una lluita d’arma blanca. En canvi, l’humor i la diversió prendran el relleu a la mitjanit amb la retreta.

Dimarts, 10 de febrer, concentrarà dos de les particularitats de les festes. L’ermita del Sant Crist, a la que es pujarà en romeria, acollirà el “despojo del moro” pel qual el seu ambaixador es converteix al cristianisme mentre que per la nit la cordà tornarà a reunir centenars d’aficionar a aquesta modalitat pirotècnica que a Bocairent presenta unes característiques pròpies que la fan única per la sinuositat del traçat. A més, aquesta jornada marcarà el declinar de la programació amb el canvi de bandes dels càrrecs festers cap als seus successors pensant ja en els Moros i cristians del 2016.

Subscriu-te al nostre canal de whatsapp

Segueix els següents pasos:

  1. Crea un contacte a la teua agenda de contactes amb el nom TVDIGITALONTINYENT i el telèfon 644 378 641
  2. Envians un missatge de whatsapp amb la paraula ALTA i el teu nom complet al contacte que has creat anteriorment
És un servei totalment gratuït

Sobre TV Digital Ontinyent

TV Digital Ontinyent
Actius des de finals de 2009 treballem per fer arribar la informació d'actualitat d'Ontinyent i la Vall d'Albaida. Som uns dels mitjans més complets i més actius de la Vall. Sumat a seguir-nos a les xarxes socials.

També pot interessar-te

Bocairent reviu el ritus ancestral de la dansa durant les festes d’estiu

La plaça de l’Ajuntament de Bocairent ja espera les desenes de parelles que ballaran al …