19/04/2024 - 14:12
Més

    El refugi antiaeri de Tortosa i Delgado d’Ontinyent serà recuperat per a ús turístic i cultural

    Altres notícies

    L’Ajuntament d’Ontinyent recuperarà el refugi antiaeri de l’antiga fàbrica de Tortosa i Delgado comptant amb una subvenció de 73.000 euros de la Diputació de València. Es tracta d’una actuació inclosa a un conveni turístic entre Ajuntament i Diputació al qual s’inclouen també els 60.000 euros d’ajuda per a realitzar millores a la coneguda com a Casa Maians. En aquest cas, la subvenció servirà per a fer accessible el refugi per al públic en general, mitjançant un procés de rehabilitació i recuperació que inclou també la creació d’un espai audiovisual que servirà per divulgar la història d’aquest espai.

    Es tracta del segon espai d’aquest tipus que es rehabilita a la ciutat, després que el passat mes d’abril de 2016 s’inaugurara la recuperació del refugi antiaeri del Regall. Situat en la Plaça de Baix, al solar on es trobava l’antiga fàbrica de Tortosa i Delgado, aquest refugi és una construcció de 1938 inclosa al catàleg de Patrimoni Arqueològic, Etnològic i Històric de la Generalitat Valenciana, amb la tipologia d’arquitectura militar. Compta amb una superfície de 85 m2, on es calcula que es podria haver allotjat al voltant de 300 persones.

    Cal recordar que la ciutat compta a més a més com a recurs turístic-cultural vinculat a la memòria històrica amb una Aula-Museu dedicada a la II República en l’edifici Lluís Vives d’Ontinyent, dedicada a l’escola durant aquest període històric, i que va estar inaugurada en 2012 per l’alcalde Jorge Rodríguez i el rector de la UV Esteban Morcillo.

    El regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Pablo Úbeda, explicava que “l’acollida que estem tenint al refugi del Regall des que el vam obrir està sent molt bona, per primera volta l’hem inclós enguany als recursos turístics que presentem en Fitur, i comptar amb aquest segon refugi serà un gran pas endavant cap a comptar amb una Ruta dels Refugis més completa i atractiva”.

    Durant la guerra civil, la capital de la Vall d’Albaida era un dels nuclis industrials que van reorientar la seua producció a la fabricació de munició per a atendre la demanda d’armament de guerra, convertint-se així en un possible focus d’atacs. Per això la ciutat compta amb entre 8 i 9 d’estos espais catalogats, la majoria d’ells de difícil accés, i alguns situats dins de les fàbriques més destacades, com en aquest cas la de Tortosa i Delgado. Per condicions de conservació, idoneïtat, viabilitat i interès general, els informes tècnics apuntaven a aquest com el més adequat per a actuar després d’haver-se fet al del Regall.

    Pablo Úbeda destacava la importància “de posar en valor elements de la nostra història que havien esdevingut en espai sense ús, perquè amb la seua recuperació podrem dotar a la ciutat de nous elements d’atracció”, manifestava.

    Font: Ajuntament d’Ontinyent

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    El PP d’Aielo de Malferit Mobilitza un Ple Extraordinari per Aturar la Planta de Biogàs

    El Grup municipal del Partit Popular en Aielo de Malferit ha convocat un ple extraordinari per debatre la lesivitat...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -