Un canvi a la LOTUP (la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge) realitzat a instàncies del Govern d’Ontinyent permetrà reduir dràsticament les sancions a les casetes irregulars que facen l’esforç de legalitzar-se.
Aquesta modificació arriba després de 5 anys de gestions per part de l’àrea municipal de Territori que encapçala Rebeca Torró, qui destacava que aquest canvi “suposarà un abans i un després per als afectats que facen l’esforç de legalitzar-se a través dels plans urbanístics”, ja que les multes, que eren de al voltant del 30% del valor de la construcció, passen a ser de sols el 6%. D’aquesta manera, per exemple, sobre una construcció amb un valor de 100.000 euros, deixaria d’haver una multa de 30.000 euros per a haver una de 6.000.
La modificació aprovada arriba en forma d’esmena del grup socialista a la Comissió d’Economia del Consell, que va estar aprovada la setmana passada per unanimitat de tots els grups, i que permetrà que 40 ontinyentins expedientats en sol urbanitzable puguen minvar multes que en alguns casos s’acostaven als 100.000 euros. Rebeca Torró recordava que després de l’aprovació de la LOTUP en 2014, el Govern Autonòmic del PP no va voler modificar la llei “però teniem molt clar que l’única solució global al tema de les casetes passava per la llei”, i per això vam insistir per a aconseguir-ho”, explicava.
Per canviar la llei hi havia dues vies, una modificació legislativa que suposa un procés llarg i dificultós, o bé amb la llei d’acompanyament al pressupost, que és la via utilitzada pel Govern d’Ontinyent per a, a través del Grup Socialista a Les Corts, presentara l’esmena que finalment han aprovat tots els partits.
D’aquesta manera, aquelles persones que puguen legalitzar la infracció urbanística en la que es troben les seues casetes, veuran passar aquestes infraccions de “greus” a “lleus” per haver fet l’esforç de posar-se d’acord a la llei.
Rebeca Torró explicava que açò “és important jurídica, econòmica i mediambientalment, anima als propietaris a legalitzar les seues construccions i als ajuntaments a regularitzar els seus territoris, parlant sempre de sol urbanitzable”. A més, afegia, “es tracta d’un canvi importantíssim no sols per a Ontinyent, ja que el nostre cas pot servir d’exemple a altres ajuntaments que vullguen ordenar el seu territori”, explicava.
La coordinadora de Territori puntualitzava en aquest sentit que “la porta està oberta per a que al seu dia siga aplicable a les construccions en sol no urbanitzable”, ja que el Pla Especial de Minimització d’Impacte Territorial que ha estat treballant el Govern d’Ontinyent per regular aquest tipus de sol està en procés per a la seua aprovació per part de la Conselleria.