Amb motiu de la commemoració, el 26 de juny, del Dia Internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida rellança la campanya #alternatives. Amb el lema “que les drogues no et deixen de banda”, la campanya posa de relleu de quina manera el consum de drogues allunya els adolescents del seus hàbits i aficions.
Segons les dades de l’enquesta realitzada per la UPCCA a la Vall d’Albaida en 2013-14, el consum de drogues sol iniciar-se en el grup d’amics entre els 13-15 anys i, segons les circumstàncies vitals i les situacions i característiques personals, pot anar envaint diferents àmbits de la seua vida o, fins i tot, convertir-se en el centre. #alternatives fuig d’alarmismes i busca incidir en les conseqüències més properes dels consums per tal de fer reflexionar sobre tot allò que es deixa de banda i es descura quan s’inicia el consum de drogues, «i evitar així que siga el propi consumidor el que es quede al marge o perde de vista les alternatives» explica Loreto Belda, tècnica de la UPCCA.
La campanya compta amb una guia didàctica que es repartirà pels centres educatius de la comarca per a treballar amb l’alumnat de 6é de primària i 1r i 2n de la ESO. A més, es faran circular per les xarxes socials tres animacions de minut i mig dedicades al tabac, l’alcohol i el cànnabis sobre consumidors del que han anat perdent en el procés d’addicció i recuperen les alternatives. Finalment i amb la participació de la regidoria de Sanitat de l’Ajuntament d’Ontinyent s’han preparat uns cartells de difusió de la campanya amb una imatge representativa de cadascuna de les animacions i el missatge concret de cada substància que s’exposaran en els centres de salut i altres edificis de referència amb codi QR per accedir directament a les animacions.