04/11/2024 - 22:05
Més

    La campanya “Ser dona al Sud” arriba a La Vall d’Albaida, La Costera i La Ribera

    “SER DONA AL SUD”, és la campanya de sensibilització que realitza el Fons Valencià per la Solidaritat, amb cofinançament de la Diputació d’Alacant, en el marc de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i que arriba enguany a la seua desena edició.

    Esta campanya, que forma part del projecte de sensibilització “Municipis Solidaris”, té com a objectiu donar a conèixer la realitat de les dones en països en vies de desenvolupament, acostant així a la societat valenciana el testimoni de dones, que treballen al Sud pels seus drets i els de les seues comunitats i municipis, i que es destaquen pel seu importantíssim paper en el desenvolupament local.

    Enguany comptem amb els testimonis de Carmen Montenegro, Geovanna Terceros i Flavia Marco, delegació chiquitana implicada en la creació de l’Oficina de la Dona a San José de Chiquitos, projecte impulsat pel FVS,  que ens relataran la situació de la dona a Bolívia i al municipi de San José de Chiquitos, la iniciativa local i els processos de cooperació internacional que han donat lloc a la creació d’aquesta oficina i quines àrees de treball desenvolupa.

    La campanya es desenvoluparà del 29 de febrer al 14 de març, entre les activitats principals de la campanya destaquem (agenda completa activitats a la web: www.fonsvalencia.org): la conferència “San José de Chiquitos (Bolívia), una experiència municipal cap a la igualtat”, dirigida a públic adult i que es realitzarà als municipis de Castelló de Rugat, Gandia, La Llosa de Ranes, Villanueva de Castellón, Corbera, Elx, Sant Joan d’Alacant, Teulada, Estivella, Alfafara, Algemesí, Quart de Poblet, Canals, Parcent, Xaló, Picassent, Montitxelvo, Els Poblets i Ontinyent; el taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”, que es realitzarà en centres escolars d’Alcàsser, l’Olleria, Elx, l’Alcúdia, Ontinyent, Canals, Bocairent, Villanueva de Castellón, Xàtiva, Teulada i Benissa; i la comissió tècnica: ”Les polítiques municipals de gènere a la Comunitat Valenciana i a Bolívia”, dirigit al personal tècnic i regidors/es dels ajuntaments socis, així com a representants d’associacions locals, i que es realitzaràn a Alcàsser, Picassent i Gandia.

     

    El territori Chiquitano, la dona i el seu context socioeconòmic.

    San José de Chiquitos és un una de les més antigues ciutats de l’orient bolivià. Fundada el 19 de març de 1697, fou el tercer poble fundat por la Companyia de Jesús en territori missional amb població indígena pertanyent als Jamarós i els Piñocas.

    Capital de la província de Chiquitos, ubicada al departament de Santa Cruz, s’ha caracteritzat per la seua rellevància històrica i cultural, a més de ser Patrimoni Cultural de la Humanitat.

    La província de Chiquitos abasta un territori de 52.000 km2 de la superfície del departament creuer. La capital, San José, té una població de 16.599 habitants de la qual aproximadament la meitat són dones (cens 2012). El principal nucli de població es compon de 19 barris urbans, i amb les 26 comunitats indígenes i camperoles la població municipal arriba a un total de 30.000 habitants.

    Segons les dades del cens 2012, el 32% dels domicilis tenen el cap femení, equivalent a un de cada tres, amb una estructura monoparental. S’ha de tenir present que possiblement l’indicador estiga subestimat tenint en compte que per raons culturals, les mateixes dones tendeixen a no reconèixer el fet de ser les responsables del domicili i atribueixen l’encapçalament a un varó encara que estiga absent.

    La creixent inserció de les dones al món del treball es produeix sense que es modifiquen els patrons tradicionals d’organització i divisió sexual del treball, que atribueix a les dones la responsabilitat del treball domèstic familiar i les activitats de les cures.

    A Bolívia i Santa Cruz la violència de gènere representa un problema no resolt, donat que es tracta de pràctiques generalitzades i presents en les àrees urbana i rural, en tots els sectors socials i en els diversos pobles indígenes i grups ètnics.

    “La Encuesta Nacional de Adolescencia y Juventud” realitzada en 2008 mostra què el 48% dels joves estan totalment d’acord en que la violència domèstica a l’interior de les famílies és una pràctica comú. El 56% de la violència que es reconeix és física, un 34% psicològica i un 12% sexual. D’aquestos casos San José de Chiquitos ocupa lamentablement el tercer lloc en termes de casos registrats a nivell nacional.

     

    La Municipalitat Igualitària.

    Com ja s’ha esmentat anteriorment la situació de vulnerabilitat de la dona al municipi de San José de Chiquitos, comença a considerar-se un problema social sobre el que s’ha d’actuar.

    Està demostrat que en l’àmbit de l’atenció social, l’aplicació d’aquestes mesures resulten més efectives i reals quan són aplicades pels governs municipals, com a l’administració més propera a la ciutadania, bé de forma exclusiva, bé en cooperació amb les administracions estatal o departamental.

    Concretament a Bolívia el procés de descentralització, que té la seua màxima expressió en 1994, amb l’aprovació de la Llei 1551, que regula l’esmentat procés.  La descentralització s’inicia per considerar-se un mecanisme que permetria adoptar decisions d’una manera  més eficaç i eficient front al centralisme, permetent accelerar els processos regionals de desenvolupament i apropant la gestió pública a la ciutadania.

    Per això, amb el CEPAD i la municipalitat de San José de Chiquitos sorgeix  la col·laboració amb el Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació d’ajuntaments de la Comunitat Valenciana, que pretén contribuir al desenvolupament de països empobrits així com, sensibilitzar a la societat valenciana en aquest tema, també des de l’àmbit local.

     

    L’Oficina de la Dona de San José de Chiquitos.

     

    La implementació de l’ Oficina Municipal de la Dona a San José, pel projecte de cooperació 174 del FVS, és una aposta forta pels Drets Humans i serveix d’ exemple per a altres municipis bolivians. Aquesta ha sorgit com una  institució important en el recolzament a les dones d’aquesta municipalitat chiquitana.

     

    El projecte consisteix en crear institucionalitat i aplicar com a política pública local el funcionament de l’ oficina municipal de la dona, per això és important la seua ubicació dins de l’ organigrama del Govern Municipal de San José de Chiquitos.

     

    Tanmateix, amb una assistència tècnica del programa “Experts Municipals Voluntaris”, del FVS, se li ha dotat d’estructura legal i normativa amb el disseny i implementació del “Plan Municipal de Género” per a la municipalitat.

     

    El projecte ha contemplat les següents activitats:

     

    • Creació de l’ Oficina Municipal de la Dona de San José de Chiquitos.
    • Elaboració d’un “Plan Municipal de Género” com a línia de base estratègica per al funcionament de l’Oficina Municipal de la Dona.
    • Realització d’accions d’ arrencament en tres àrees prioritzades: Autonomia econòmica de la dona; Violència de gènere; Salut i drets sexuals i reproductius.

     

    El CEPAD.

    El Centro para la Participación y el Desarrollo Humano Sostenible (CEPAD) és una institució boliviana sense fins de lucre que ofereix assistència i assessorament als actors públics, privats i de la societat civil en general. Realitza treballs de cooperació internacional des de l’any 1997, executant projectes en temàtiques relacionades amb la descentralització, el municipalisme, les mancomunitats de municipis, el desenvolupament econòmic local i la societat del coneixement i la informació.

    CEPAD és una institució reconeguda com actor de la societat civil per la “Organización de Estados Americanos” (OEA). Forma part del Grupo Iniciativa, espai Iberoamericà que treballa en la profundització de la descentralització com a instrument que enforteix la democràcia i el desenvolupament local com a generador de millores en la qualitat de vida de la ciutadania, així com  de la Red Iberoamericana para la Cooperación Tecnológica conformada per institucions membres d’Espanya, Nicaragua, Paraguay i Bolívia.

     

    ACTIVITATS DE LA CAMPANYA A LA VALL D’ALBAIDA I LA COSTERA.

     

    DataMunicipiHoraActivitatLloc
    29-02-16Castelló de Rugat17h.

     

    Conferència “San José de Chiquitos (Bolívia), una experiència municipal cap a la igualtatBiblioteca Municipal
    01-03-16Llosa de Ranes16h.Conferència “San José de Chiquitos (Bolívia), una experiència municipal cap a la igualtatCentre Cívic
    02-03-16l’Olleria9:50-10:45 h. 1er. Batxillerat

    11:15-12:10h. 2n Batxillerat

    Taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”IES Vermellar

     

     

    DataMunicipiHoraActivitatLloc
    07-03-16Ontinyent8:55-9:50h.Taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”IES Pou Clar
    07-03-16Ontinyent10:25-11:20h.

     

    Taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”IES l’Estació
    07-03-16Ontinyent13:00-14:00h.Taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”IES Jaume I
    08-03-16Canals10:20-11:15h.

    1er. Batxillerat,

     

    Taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”Sala d’Exàmens IES Francesc Gil
    08-03-16Canals12:10-13:15h.

    1er. Batxillerat.

    Taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”Sala Audiovisuals IES Sivera Font
    08-03-16Canals18:00h.Conferència “San José de Chiquitos (Bolívia), una experiència municipal cap a la igualtatCentre Cultural Ca Don José

     

    09-03-16Bocairent8:00-8:55h. 1er i 2n Batxillerat

    8:55-9:45h. 3er. ESO

    9:50-10:45h. 4rt. ESO +  FP Inicial

    Taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”IES de Bocairent

     

    DataMunicipiHoraActivitatLloc
    10-03-16Xàtiva12h.Taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”Saló d’actes CEIP FP La Costera.
    10-03-16Xàtiva16h.

     

    Taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”Saló d’actes IES Josep de Ribera.
    11-03-16Montitxelvo19h.

     

    Conferència “San José de Chiquitos (Bolívia), una experiència municipal cap a la igualtatCasa de la Cultura
    14-03 (dilluns)Ontinyent17:30h.

     

    Conferència “San José de Chiquitos (Bolívia), una experiència municipal cap a la igualtatMancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida
    07-03-16Ontinyent8:55-9:50h.Taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”IES Pou Clar

     

     

    DESCRIPCIÓ DE LES ACTIVITATS.

     Conferència “San José de Chiquitos (Bolívia), una experiència municipal cap a la igualtat”, que anirà a càrrec de Carmen Fatima Montenegro Taborga, Tècnica Municipal a càrrec de l’Oficina de la Dona de San José de Chiquitos, Geovanna Terceros Terceros, Tècnica del CEPAD i dinamitzadora local en la creació de l’Oficina de la Dona a San José de Chiquitos, juntament amb Flavia Marco Navarro, Consultora Independent experta en Participació i Gènere.

    Els testimonis de la campanya han participat en el projecte “Creació d’una Oficina de la Dona a San José de Chiquitos”, cofinançat pel Fons Valencià per la Solidaritat i el CEPAD, i que té per objectius específics implementar un mecanisme de gènere institucionalitzat i un funcionament al Govern Municipal de San José de Chiquitos que aporte igualtat, equitat de gènere i ciutadania plena de les dones al municipi, i facilitar la redacció d’un Pla de Gènere Municipal de San José de Chiquitos que oriente i propose accions de polítiques públiques municipals per a aconseguir l’equitat i igualtat de gènere de les dones del municipi.

    Aquestos testimonis suposaran que les dones del Sud puguen intercanviar les seues vivències i experiències, així com explicar a la població valenciana els beneficis que obtenen d’intervencions com el projecte “Creació de l’Oficina de la Dona” i en l’establiment d’accions d’arrencament de la mateixa en tres àrees prioritzades consistents en l’autonomia de la dona, violència de gènere i salut i drets sexuals i reproductius. La implementació de l’Oficina Municipal de la Dona a San José de Chiquitos és una aposta forta pels Drets Humans i per tant serveix d’exemple a seguir per altres municipis bolivians. Aquesta ha sorgit com una institució important amb el recolzament a les dones de San José de Chiquitos, en coordinació amb el SLIM (Servicio Legal Integral Municipal) i baix el  suport i  la supervisió de la Comissió de Gènere de l’Honorable Concejo Municipal de San José de Chiquitos. L’Oficina Municipal de la Dona és una instancia tècnica dependent de l’Alcaldia directament.

    La conferència està dirigida a públic adult i l’accés és gratuït.

    Comissions Tècniques: “Les polítiques municipals de gènere a la Comunitat Valenciana i a Bolívia”

    Aquesta activitat, que suposa un desenvolupament a la incorporada l’any passat a la campanya “Ser dona al Sud” amb el títol de “Diàlegs”, té com a finalitat traslladar testimonis dels nostres convidats al personal tècnic i regidors/es dels ajuntaments, així com a representants d’associacions o col·lectius locals per tal  de sensibilitzar i informar sobre la situació de la dona en els països del Sud, i en aquesta edició en el cas concret del municipi de San José de Chiquitos. La diferència amb l’activitat de la conferència és que ací busquem més proximitat amb els participants, no es busquen grups nombrosos de públic, més bé el contrari, s’organitzaran xicotetes reunions que tracten d’acostar als assistents els testimonis, i que donen a conèixer el treball que estan desenvolupant dins el marc del projecte de l’“Oficina de la Dona”, i així impulsar mesures i accions per avançar en la construcció de la igualtat, l’equitat de gènere i la ciutadania plena de les dones al Municipi de San José de Chiquitos.

    Taller “Adolescència i joventut a la Chiquitania: realitat boliviana de la  igualtat entre gèneres”.

    L’activitat està dirigida a adolescents i joves i es realitzarà centres educatius dels municipis socis del Fons Valencià.

    El taller abordarà la realitat dels joves i els adolescents del municipi de San José de Chiquitos, translladant-nos quines són les seues necessitats bàsiques i els seus reptes, i comparar la seua realitat a la dels joves de la Comunitat Valenciana, i d’esta manera conèixer realitats, acostar cultures i trencar estereotips. Així mateixa, també s’abordarà la temàtica de la interculturalitat mostrant-se les costums, les tradicions i  els modes de vida  de Chiquitos.

    El taller anirà a càrrec de Carmen Fatima Montenegro Taborga, Geovanna Terceros Terceros i Flavia Marco Navarro.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    El II Concurs de Coca de Fira d’Ontinyent se celebrarà el 18 de novembre al pàrquing de la Sala Gomis

    L'Ajuntament d'Ontinyent ha decidit reorganitzar el II Concurs de Coca de Fira, que enguany tindrà lloc en una jornada...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -