Conselleria prorroga el conveni per finançar el CRIS fins a 2015

0

El Consell retarda a 2013 l’apertura de la residència per a discapacitats d’Ontinyent per falta de pressupost

Ontinyent no comptarà amb un nou Centre de Rehabilitació i Inserció Social (CRIS), tal com es reclamava des de l’Associació per la Defensa i Integració dels Malalts Mentals (ADIEM), però l’Ajuntament estudiarà la possibilitat de posar vivendes tutelades disposició dels usuaris del CRIS com a alternativa. Esta és una de les conclusions més destacades de la reunió que l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el regidor de Participació Ciutadana i Política Social Manuel Ruiz, mantingueren recentment amb la Directora General de Discapacitats i Dependència de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, Pilar Collado, i en la primera part de la qual l’alcalde i el regidor acudiren acompanyats per la Junta Directiva de ADIEM, entitat que gestiona el CRIS.

Segons s’ha explicat, tot i que la conselleria no està disposta a construir un CRIS de nova planta a Ontinyent per la mala situació econòmica de la Generalitat, existeix l’alternativa de que l’Ajuntament i la Conselleria participen amb l’Institut Valencià de la Vivenda (IVVSA) arribar a un acord perquè els usuaris del CRIS puguen comptar amb vivendes tutelades.

Altre dels assumptes que es tractaren a la primera part de la reunió va ser la pròrroga del conveni de col.laboració entre Conselleria i Ajuntament per finançar el CRIS, conveni que tindrà vigència fins a l’any 2105, segons es va acordar per totes les parts. L’alcalde Jorge Rodríguez ha exposat que en aquest punt, “des d’ADIEM es va reclamar a la representant de la Conselleria una major puntualitat en els pagaments de l’administració autonòmica per finançar el Centre”. El regidor Manuel Ruiz, per la seua banda, ha afegit que “els retards que s’estan experimentat obliguen a signar crèdits, amb totes les conseqüències que açò comporta quant a l’afegit del pagament d’interessos”.

A la segona part de la reunió, ja sense els representants d’ADIEM presents, Jorge Rodríguez i Manuel Ruiz van parlar amb la directora general al voltant de la posada en marxa de la Residència de Dia de Discapasitats, les obres de la qual estan acabades des del passat mes de febrer i que encara està tancada. En aquest sentit, es va parlar de la realització de les escomeses d’aigua, llum i gas; de l’equipament del centre, per al qual Pilar Collado es va comprometre a tractar de gestionar alguna ajuda pública durant 2012; i també de la data de posada en marxa de la residència, que es va fixar per part de la conselleria, com a prompte, a principis de 2013.

Per últim es van tractar qüestions més específiques com ara la reclamació de subvencions per part de l’Ajuntament a la Conselleria per al transport dels usuaris a les diferents residències i centres de dia de la comarca, que no està subvencionat i que en alguns casos suposa més de 100 euros mensuals per alumne; o també el cas d’una xiqueta que des del passat mes de febrer està demanant l’ingrès a una residència de discapacitats i que fins ara no ha estat admesa per falta de places, comprometent-se Pilar Collado a ubicar-la en algun centre adequat a les seues circumstàncies.

En resum, segons els assistents, “la reunió va estar relativament satisfactòria, perquè si bé hem fet una presa de contacte amb la Directora General, s’han quedat molt temes pendents de treballar i gestionar”. Per a Manuel Ruiz, regidor de Participació Ciutadana i Política Social, “allò fonamental per a l’Ajuntament és posar en marxa la Residència de Discapacitats, i veure si es pot agilitzar l’acord referit a les vivendes tutelades per als usuaris del CRIS”. En aquest sentit, els representants municipals han anunciat que seguiran de prop el compliment dels terminis en el cas de la Residència, i s’acceleraran al màxim les gestions per fer possibles les vivendes tutelades.