Les regidories de Serveis Socials, Parcs i Jardins i Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent, juntament amb la Colla Ecologista l’Arrel, s’han implicat en la posada en marxa de l’Hort Social El Raboser. Es tracta d’una iniciativa per la qual un grup de persones amb situacions personals greus, usuàries dels serveis socials, treballen uns terrenys municipals ubicats en les immediacions del Pont del Salt del Bou, dins d’un programa global que tracta d’evitar situacions d’exclusió social.
Des del departament de Serveis Socials municipals, del qual parteix la iniciativa, el tècnic Joan Torró explicava que “es vol que estes persones tinguen una activitat diària, incloent la participació en aquest hort amb altres activitats esportives i de manteniment, a més d’acompanyaments a la Unitat de Conductes Addictives o a Proyecto Hombre. El que volem és que tinguen tota la setmana ocupada després del seu tractament”.
El regidor de Serveis Socials, Manuel Ruiz, explicava per la seua part que es tracta d’una experiència pilot “que pot ajudar a pal.liar els efectes que en alguns sectors de la societat ve tenint la crisi econòmica i social actual, atenent a les necessitats de les persones, que d’aquesta manera quan s’alcen pel matí tenen una idea del que van a fer”.
Per la seua banda, el regidor de Parcs i Jardins, Manuel Cuesta, recordava que l’espai on està ubicat l’hort es trobava desaprofitat, i el que estava projectat fer en ell era un mirador, tot i que, segons Cuesta, “un mirador que mira a una fàbrica no era un lloc idoni per aquest ús, i per això hem pensat donar-li profit a estos terrenys d’esta manera. Uns terrenys que estaven perduts, i als quals se’ls dona ara vida i moviment, com volem fer amb tots els terrenys municipals, que han de ser útils a la ciutadania”.
Per últim, Fran Quesada, regidor de Medi Ambient i també membre de la Colla Ecologista l’Arrel, recordava que la iniciativa general de la utilització dels horts urbans va partir d’aquesta entitat ecologista, arran de l’hort creat front a la Sala Gomis. L’Arrel s’encarrega ara entre altres coses d’ajudar als usuaris a saber com reconèixer la terra i treballar-la conjuntament amb altres persones que no tenen els referits problemes socials. En paraules de Quesada, “esta col.laboració pensem que es molt positiva, i voldriem que durant tota la legislatura esta transversalitat s’aplique també a altres tasques que duga a terme l’Ajuntament”.