L’Ajuntament d’Ontinyent ha rebut una subvenció de prop de 150.000 euros cofinançats per la Unió Europea (a través del Fons Social Europeu) i la Conselleria de Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana per a la posada en marxa de la segona edició del seu programa d’Itineraris Integrats, plantejat per l’àrea de Política per a les Persones per afavorir la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social.
El programa, que comptarà enguany amb un equip multidisciplinar que inclou 3 psicòlegs i 2 treballadores socials, suposa, en paraules de la regidora coordinadora de l’àrea, Sayo Gandia, “un altre pas en el nou model que volem impulsar per als Serveis Socials, al qual es fomenta més l’autonomia de les persones enlloc de limitar-se a l’assistència”, destacava. L’actuació està enfocada per a persones en situació d’exclusió social o en risc de caure en ella, com ara dones víctimes de la violència de gènere, famílies monoparentals sense pensió, aturats majors de 55 anys, persones amb malalties mentals o diversitat funcional, o amb problemes d’adiccions, sempre i quan tinguen entre 16 i 65 anys a tots els casos.
L’objectiu és incorporar-los al món laboral a través d’itineraris integrats, accions de formació específica com per exemple alfabetització digital, cuina, cambrers o carretoner/a, que els ajuden a accedir als nínxols de mercat laboral existents que més s’ajusten a cada cas. En l’edició anterior van formar part del programa prop d’un centenar persones derivades directament de Serveis Socials, a les quals se les va realitzat un diagnòstic per a derivar-los després l’itinerari que millor responguera a les seues necessitats. A més, des del programa es contempla també la prospecció laboral per la qual es pren contacte amb empreses per crear enllaços i que aquestes puguen contractar als usuaris del programa.
Sayo Gandia explicava que les persones participants al programa “venen rebent fons de recursos com les ajudes de serveis socials, la renda garantida o el Servef, i ajudar-los a aconseguir un lloc de feina suposa un benefici per a la societat, ja que els recursos dels que són beneficiaris poden ser emprats per a atendre a altres persones que ho necessiten. La regidora recordava que cada any l’Ajuntament d’Ontinyent destina més d’1 milió d’euros a ajudes socials, entre fons propis i de la Conselleria.