El programa de col·laboració entre la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica a la Comunitat Valenciana (Fisabio), Innovall i el Derpartamento de Salut Xàtiva-Ontinyent tanca 2020 amb l’impuls de nou idees innovadores i quatre jornades de formació i desenrotllament.
Des de la seua formalització, el conveni ha permés establir llits de cooperació entre les persones professionals de l’àmbit de la investigació biomèdica i el sector empresarial valencià per a generar idees innovadores i desenrotllar projectes d’I+D’i. D’esta manera, el fruit d’este conveni és la creació de productes i servicis nous.
El projecte compta amb un sistema de captació i desenrotllament d’idees, l’aplicació ESSALUD, l’objectiu del qual és connectar les idees innovadores amb empreses capaces de desenrotllar i aportar-los un valor afegit. Gràcies a este sistema, nou idees s’han convertit en projectes en desenrotllament.
Entre estes propostes predominen elements innovadors com l’ús d’aplicacions informàtiques per a millorar el tractament o la incorporació de la intel·ligència artificial al diagnòstic. Este programa s’ha pogut impulsar gràcies a les ajudes de dinamització de l’AVI.
A més, per a continuar potenciant la innovació en 2021, es desenrotllarà el concurs ‘Collins innove’, que està dirigit a professionals del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent i que premiarà les idees més interessants i amb més potencial per a les empreses valencianes.
Tallers i formació
Este marc de cooperació no sols busca portar idees innovadores al sector productiu, sinó que també s’implica a oferir estímuls per a l’aparició de nous projectes. Així, fins a 2020 s’han realitzat quatre jornades i tallers sobre distintes àrees amb projecció.
En consonància amb els reptes estratègics del Research and Innovation Smart Specialisation Strategy, s’han organitzat tallers i diàlegs que han exposat les últimes tendències en l’ús del Big Data per a la detecció d’amenaces derivades de malalties infeccioses, així com la creació d’entorns de vida intel·ligents per mitjà de la tecnologia.
La sostenibilitat ha sigut un altre dels pilars del projecte, per la qual cosa s’ha impulsat la jornada d’economia circular i el desafiament sanitari que suposa tant a curt com a llarg termini. També s’ha organitzat un curs sobre productes sanitaris orientat a empreses i investigadors.