27/10/2024 - 11:25
Més

    El PSPV de la Vall d’Albaida reclama a la Mancomunitat la gestió de la taxa de fem

    El PSPV-PSOE de la Vall d’Albaida ha instat recentment a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida a liderar la gestió de la taxa de recollida de fem, amb la finalitat de garantir una gestió més equitativa i d’acord amb la normativa europea. Segons el portaveu socialista i alcalde de Bèlgida, Diego Ibáñez, aquesta gestió s’ha de realitzar directament des de l’ens comarcal, ja que és qui du a terme el servei.

    Una demanda per adaptar-se a la Llei 7/2022

    La petició del PSPV es basa en les directrius de la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que estipula que les entitats locals han de complir amb la recollida separada de residus i revisar les ordenances abans d’abril de 2025. Aquesta normativa, en línia amb les recomanacions de la Unió Europea, exigeix una gestió adequada dels residus i un sistema de recaptació que cobrisca el cost del servei.

    En aquest sentit, el PSPV-PSOE defensa que la Mancomunitat s’encarregue d’aquesta recaptació, unificant el procediment a través d’una ordenança marc que s’aplicaria de manera gradual a tots els municipis de la comarca. D’aquesta manera, es garantiria una aplicació coherent i equitativa de la taxa de fem per a tots els veïns i veïnes de la Vall d’Albaida.

    Antecedents i situació actual

    La Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, presidida pel PSPV en el moment de l’aprovació de la normativa, ja va establir un Pla Local de Residus el 13 d’abril de 2022. Aquest pla, que va ser consensuat per tots els municipis, preveu un sistema de gestió de residus amb criteris sostenibles i d’acord amb les normatives comunitàries.

    Ibáñez subratlla que la posada en marxa d’aquest pla s’està retardant per part d’alguns grups polítics com el PP i Ens Uneix, que, segons ell, “estan demorant una tasca essencial per a la comarca de forma injustificada”. Amb la proximitat de la data límit d’abril de 2025, els socialistes consideren necessari que la Mancomunitat accelere el procés per complir amb la normativa i atendre les demandes dels municipis.

    Un nou model d’ordenança per a un sistema equitatiu

    Amb aquesta proposta, el PSPV-PSOE planteja que la Mancomunitat redacte un model d’ordenança que puga ser aplicat progressivament als municipis de la comarca. Aquesta acció, segons Ibáñez, “seria una oportunitat per avançar cap a un sistema comarcalitzat de recollida i recaptació que simplifique la gestió i assegure la igualtat en el pagament de la taxa”.

    Ibáñez, a més, destaca que “no s’ha de fer política de la gestió de la taxa; és una normativa europea recolzada per tots els partits amb representació al Parlament Europeu”, remarcant així que no es tracta d’una qüestió ideològica sinó d’una responsabilitat compartida.

    Un crit d’unitat i confiança en la Mancomunitat

    El portaveu socialista ha fet una crida als alcaldes i alcaldesses de la comarca perquè confien en la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida per gestionar aquesta tasca: “La Mancomunitat, si té assignat un servei comarcal, ha de gestionar també la recaptació; això és el més just per als nostres municipis”. Des del PSPV-PSOE insisteixen que aquesta unificació en la gestió de la taxa de fem contribuiria a una administració més eficient i alineada amb els objectius europeus de sostenibilitat.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    La Diputació de València destina 70.000 € a les festes de Moros i Cristians de la Vall d’Albaida

    La Diputació de València ha concedit prop de 70.000 € en ajudes per a les festes de Moros i...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -