Aquest dimarts, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha manifestat el seu suport a la proposta ciutadana per escollir el periodista ontinyentí Josep Antoni Mollà Soriano, qui va morir el passat 22 d’agost, com un dels guardonats amb el Premi 9 d’Octubre 2020 de l’Ajuntament d’Ontinyent. El regidor Nico Calabuig i la regidora Paloma Alberola han agraït la mobilització portada a terme per persones de tot el teixit social ontinyentí per demanar aquest reconeixement a Mollà, una figura fonamental del món periodístic i cultural d’Ontinyent i la Vall d’Albaida de les últimes dècades.
Aquesta iniciativa ha comptat amb la signatura de persones d’ideologies i àmbits molt diversos. Una mostra d’açò és el suport a la proposta per part dels exalcaldes i l’exalcaldessa d’Ontinyent, Vicent Requena (PSPV-PSOE), Lina Insa (PP), Rafael Portero (BLOC) i Manuel Reguart (PSPV-PSOE).
El regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, ha assenyalat que “des del grup Compromís per Ontinyent estem completament d’acord amb el reconeixement proposat pel govern municipal a totes aquelles persones que han treballat incansablement durant la DANA del passat setembre de 2019 i la pandèmia de la COVID-19 que estem patint enguany. Així mateix, pensem que la iniciativa ciutadana per a premiar Josep Antoni Mollà és igualment encertada, i totalment compatible amb el guardó a les persones que han lluitat contra la DANA i la COVID-19. Per això demanem que s’atenga la proposta i s’incorpore el periodista als guardons”.
Calabuig ha destacat que “seria molt difícil contemplar les últimes dècades de la nostra ciutat i comarca sense tindre en compte la gran tasca desenvolupada per Josep Antoni Mollà, qui ha deixat la seua empremta durant anys, ja siga amb les seues columnes d’opinió al diari Levante-EMV, a través de la tristament desapareguda revista Crònica, de la qual va ser fundador i director, o en els múltiples projectes on ha treballat. Ha sigut una persona incansable, reconegut amb el Premi a la Llibertat d’Expressió, i que, tot i la seua malaltia, que va agreujar el seu estat de salut especialment els últims anys, s’ha esforçat per continuar escrivint i analitzant la realitat de la nostra terra amb el seu to, sempre crític i exigent”.
Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, Paloma Alberola, ha incidit en la necessitat de tornar al consens en l’elecció dels premis. “Des del canvi polític del 2011 amb el govern de coalició a Ontinyent entre Compromís per Ontinyent i el Partit Socialista, amb el suport d’Esquerra Unida, es va decidir dotar l’elecció dels Premis 9 d’Octubre de major pluralitat i participació, a través de l’elecció d’una persona o col·lectiu premiats per part de cada grup polític amb representació, que se sumaven al guardó escollit per l’alcaldia. Enguany, per contra, abans de poder exposar la nostra proposta en una Junta de Portaveus com féiem habitualment, el govern municipal ha enviat una nota de premsa on afirmava unilateralment quin seria el guardó, que posteriorment seria comunicat en la Junta de Portaveus”.
“Com ja hem assenyalat, estem totalment d’acord amb el reconeixement a les heroïnes i herois de la DANA i la COVID-19. No obstant això, lamentem que per part del govern municipal s’hagen fet públics els guardonats sense saber quina era la proposta de cada grup al respecte, i donant-ho per fet abans de tractar el tema en la corresponent Junta de Portaveus. És evident que caldria haver fet el procés a la inversa, haver comentat les propostes en la Junta de Portaveus i després anunciar la decisió consensuada de tots els grups. Per això, demanem al govern municipal que cuide més les formes d’actuar perquè puguem mantindre la pluralitat i la concòrdia que caracteritzaven i han de seguir caracteritzant els guardons amb motiu de la diada dels valencians i les valencianes a Ontinyent”, ha conclòs Alberola.