L’Ajuntament d’Ontinyent, a través de la regidoria de Sostenibilitat, va a posar en marxa esta setmana una Oficina de Dinamització Agrícola que assessorarà als potencials autònoms en matèria d’emprendedurisme rural, i que entre altres coses servirà per donar un nou impuls al “Banc de Terres” posat en marxa l’any passat per l’Ajuntament i la Diputació de València, tramitat subvencions o accedir a la borsa de treball agroforestal de la Conselleria.
A l’oficina, que romandrà oberta cada divendres de 10:00 a 13:00 hores a les oficines del Departament de Medi Ambient, inicialment fins al 27 de juliol, hi haurà una persona que atendrà als professionals del sector o persones interesades en ser-ho. La regidora de Sostenibilitat, Patricia Folgueras, explicava que aquesta oficina “suposa una plataforma d’impuls al treball en un sector reduït però que cobra importància en una societat on el consum dels aliments de proximitat i la qualitat del producte autòcton són un valor afegit en el mercat i en la salut dels consumidors i consumidores. Volem que a més també puga ser una opció més de negoci per a guanyar-se la vida, al marc d’una nova acció de les que ve fent el Govern d’Ontinyent per impulsar l’economia local”.
Des de la posada en marxa l’any passat del “Banc de terres”, l’Ajuntament d’Ontinyent i la Diputació de València donen la possibilitat que el consistori faça d’intermediari entre els propietaris de parcel·les sense cultivar i les persones interessades en la seua cessió o lloguer. Una acció amb un doble interès: “per una banda aprofitem millor els terrenys, evitant en desús, evitant que es convertisquen en abocadors o espais desatesos que pugen afavorir la propagació d’incendis; per altra fomentem i impulsem l’agricultura a la nostra ciutat, que si bé no és eminentment agrícola sí que ha tingut una tradició agrària que no volem que desaparega”, explicava Folgueras.
El “Banc de terres” d’Ontinyent forma part de la xarxa provincial que impulsa la Diputació de València, tot d’acord amb l’ordenança d’horts urbans que preveu la creació d’aquest servei. Al marc d’aquesta acció s’ha creat un cens de terres que permet conèixer millor quin és l’estat de les parcel·les d’Ontinyent, quantes hi ha ermes i quantes conreades, per tal de disposar d’una radiografia actualitzada dels bancals en una ciutat considerada eminentment industrial, però amb una llarga tradició en el treball d’horta i de secà. L’Oficina de Dinamització Agrícola també permetrà posar en contacte entre sí a les productores locals d’aquest sector com la Cooperativa d’Ontinyent o els viveristes, assenyalava Patrícia Folgueras.