Les obres de restauració de la Muralla Nord d’Ontinyent, al barri de La Vila, han tret a la llum les restes d’una antiga torre medieval, la reconstrucció de la qual s’incorpora al projecte inicial de l’actuació. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, explicava aquest divendres en roda de premsa que per fer front a l’increment dels costos de l’obra inicial l’Ajuntament emprarà part del superàvit de 2021, concretament una partida de 510.000 euros, passant el montant global de l’actuació dels 1’8 als 2’4 milions d’euros.
L’Alcalde explicava que la troballa arqueològica, ubicada en la zona més propera a la Casa Barberà, “és una grata sorpresa, tot i que s’intuïa que podia existir aquesta torre, que anem a recuperar al marc d’una intervenció que no sols serà emblemàtica des del punt de vista turístic, sinó també molt interessant des del punt de vista de la millora de l’accessibilitat al barri”. Rodríguez apuntava que el sistema de rampes i escales que es crearà en esta zona, afegida a l’ascensor contemplat en altra part del projecte, permetrà que la gent puga aparcar fàcilment a l’esplanada de Tortosa i Delgado i accedir al barri.
El cap de l’Oficina Tècnica explicava que la reconstrucció de la torre, que els primers indicis apunten que podria tenir oritge islàmic, en l’última època del periode andalusí (segles XII-XIII), “suposa un reforç a l’estructura de la muralla, dins les actuacions de consolidació que van a dur-se a terme, i permetrà crear també una via de comunicació fins ara inexistent entre dos punts del carrer Muralla. La creació d’aquestpas de ronda o ‘passeig del guarda’ serà també una important millora estètica”, afegia.
Des de l’empresa que està executant les obres, Guerola Construcció, Alberto Alberola explicava que la intervenció “és una obra que no pot ser molt ràpida, i que primer ha de centrar-se en la creació dels murs i rampes per fer accessibles les plataformes, consolidant en primer lloc els espais per a després fer-los visitables”. Alberola explicava que als últims mesos els treballs s’han centrat a la zona que dona al talús del carrer Trinitat, on s’han fet injeccions per consolidar el talús, a més de reconstruir els murs de mamposteria.
El superàvit municipal de 2021 permet finançar l’actuació
L’Alcalde d’Ontinyent posava de relleu que els bons resultats econòmics de l’exercici 2021, amb un superàvit de 1.752.000 euros, permetrà fer front a les despeses derivades de l’obra. Els 510.000 euros per a la muralla no serà l’única part del superàvit que es destine a patrimoni i obres, ja que també s’han contemplat partides per a les obres l’adquisició d’inmobles (83.000 euros) i per a projectes tècnics d’urbanisme (89.000 euros). El superàvit també permet reforçar la despesa en àrees com cultura, educació i esports (434.000 euros); promoció econòmica (351.000 euros); medi ambient i mobilitat (215.000 euros); i política social, igualtat i majors actius (70.000 euros).