03/12/2024 - 18:23
Més

    La realitat de dones artesanes de Bolívia arriba a Ontinyent amb el Fons Valencià per la Solidaritat

    L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, acompanyat per la regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, ha rebut en l’Ajuntament de la ciutat a una delegació de dones bolivianes participants del programa de  de sensibilització “Ser dona al Sud 2024” del Fons Valencià per la Solidaritat. Les finalitats del projecte són, en el marc del Dia Internacional de la Dona, donar a conéixer la realitat de les dones i la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista als països del sud; exposar com han canviat les seues vides amb l’execució d’un projecte de cooperació internacional al desenvolupament del Fons Valencià i la Direcció General d’Inclusió Social i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana; i d’intercanviar coneixements i experiències en els àmbits del turisme i la igualtat amb el municipalisme valencià.

    Durant la visita, la delegació boliviana ha compartit amb l’alcalde la regidora experiències, coneixements i realitats en matèria de polítiques d’igualtat i de desenvolupament socioeconòmic amb perspectiva turística i de gènere que fomente l’autonomia de les dones. La delegació de Bolívia està formada per María Luz Faldín Sorioco, artesana i membre de la ruta turística  “SaboreArte” del municipi bolivià de San José de Chiquitos, Roxana Mejía Rejala, artesana i part de la ruta “Chochís Mágico” de la localitat de Roboré, i Geovanna Terceros Terceros, tècnica del Centro para la Participación y el Desarrollo Humano Sostenible (CEPAD), contrapart local amb la qual el Fons executa el projecte de cooperació internacional.

    El testimoni de la delegació de Bolívia recorre municipis socis del Fons de les 3 províncies de la Comunitat Valenciana, durant els mesos de febrer i març. En concret, les localitats són Alcàsser, L’Alcúdia, Alfafara, L’Alfàs del Pi, Ontinyent, Benissa, Bocairent, Burjassot, Castelló de Rugat, Corbera, Elx, Gandia, L’Olleria, Paiporta, Pedreguer, Els Poblets, Teulada, Vila-real i Xàtiva. Durant les visites als diferents municipis, les dones bolivianes realitzen encontres institucionals, tècnics i socials.

    “Ser dona al Sud”, una visió global de la lluita per la igualtat

    “Ser dona al Sud” va nàixer en 2004 i, després de 18 edicions, s’ha consolidat en un projecte d’educació per al desenvolupament del Fons amb veus femenines del sud que han col·laborat o s’han beneficiat en projectes de cooperació internacional al desenvolupament municipalista de l’entitat. En l’edició de 2023 van participar en “Ser dona al Sud” al voltant de 1.500 persones de 20 localitats de la Comunitat Valenciana. En la present edició, el Fons aposta per mantindre els alts nivells de persones valencianes sensibilitzades a través dels testimonis de la delegació boliviana, la qual pertany a la regió boliviana del Chiquitania, espai de cooperació del Fons.

    “El turisme en Chiquitos (Bolívia): una aposta pel desenvolupament amb rostre de dona, un projecte del Fons i la Generalitat per a millorar vides de dones i famílies de localitats chiquitanes de Bolívia

    El Fons Valencià per la Solidaritat, amb el cofinançament de la Direcció General d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana i de la mà de la contrapart boliviana Centro para la Participación y el Desarrollo Sostenible (CEPAD), ha impulsat i executat -en el marc d’un projecte de cooperació internacional planificat des de l’àmbit municipal i amb perspectiva de gènere- el projecte de cooperació internacional al desenvolupament “El turisme en Chiquitos (Bolívia): una aposta pel desenvolupament amb rostre de dona” amb l’objectiu de fomentar l’economia dels municipis de San Ignacio de Velasco (52.276 habitants), San José de Chiquitos (28.922 habitants) i Roboré (15.641 habitants) mitjançant el turisme inclusiu i sostenible.

    En la zona de la Chiquitanía, el sector turístic representa el 20% del PIB -sent el 80% dels llocs de treball que genera aquest sector regentat per dones-, el 80% de la població està en risc de pobresa i el 90% dels i les habitants són persones d’ètnia indígena. Per altra banda, a causa dels incendis de 2019 i de la pandèmia de la COVID-19, els ingressos provinents del turisme han tingut una caiguda del 70%, arribant aquest descens al 95% en l’àmbit artesanal.

    En aquest context, s’ha desenvolupat el projecte de cooperació internacional municipalista del Fons, amb l’estudi del potencial turístic de la zona, creació i senyalització de rutes turístiques basades en emprenedories -principalment de dones-, capacitacions cap a les dones emprenedores, promoció turística de la zona, foment de la cultura i artesania local, o creació i consolidació d’esdeveniments turístics i culturals com a elements d’atracció cap al territori i, per tant, de projecció empresarial de les persones emprenedores de la regió i de l’àmbit del turisme.

    En definitiva, s’ha treballat en un procés multidisciplinari que abasta tota la cadena de valor que aporta la cultura i l’artesania de la regió de la Chiquitanía per a convertir-ho en un atractiu turístic, el qual ha permés la potenciació socioeconòmica de la zona i la millora de la vida de les persones habitants, d’acord amb projectes empresarials autogestionats. Concretament s’han beneficiat de manera directa 674 dones i 195 homes de les 3 poblacions bolivianes.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    El degà dels Economistes de València clausura els Encontres Empresarials de COEVAL a Ontinyent

    El degà dels Economistes de València clausura els Encontres Empresarials de COEVAL a Ontinyent Ontinyent ha acollit la 9a edició...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -