La Nau Gran, el programa universitari per a majors de la Universitat de València, ofereix a la seu d’Ontinyent la tercera edició del curs d’aproximació al món de l’òpera, coordinat per la professora de la Universitat de València, Ana Mª Botella, per a matriculats de La Nau Gran del Campus d’Ontinyent i per al públic general. El curs, que se celebra al Centre Cultural Caixa Ontinyent, és gratuït fins cobrir-ne l’aforament.
L’objectiu del curs és acostar a l’alumnat el món de l’òpera per comprendre aquest gènere musical a través del seu context històric, dels seus compositors més rellevants i els seus elements, així com practicar de manera activa i conscient l’escolta atenta i participativa d’esta mena d’espectacles.
La primera de les sessions va realitzar-se el passat 25 de gener, comptant amb 128 assistents, amb una introducció al món de l’òpera, a càrrec de la coordinadora Ana Mª Botella. En cada sessió, prèvia a la projecció de l’òpera, es du a terme una conferència divulgativa, d’uns 50 minuts de duració, que detalla les característiques estilístiques i musicals de l’obra a més de contextualitzar als autors en la seua època històrica. D’aquesta manera, es pretén incidir en el gaudi que proporciona l’òpera com a espectacle d’art total a través de la música, la veu, l’escenografia i el vestuari.
Les sessions següents s’impartiran de 16.00 a 20.00 els dies 8 de febrer, a càrrec de Rafael Fernández, professor a la Universitat de València, que abordarà ‘La Boheme’ (G. Puccini; 7 de març, sota la tutela de Rosa Isusi Fagoaga, professora de Didàctica de l’Expressió Musical en la Universitat de València, que analitzarà l’òpera ‘Carmen’ (G. Bizet); l’11 d’abril, amb de Guillem Escorihuela, professor de la Universitat de València i director acadèmic de director de l’Aula de Música del Vicerectorat de Cultura i Societat, amb ‘L’or del Rin’, de (R. Wagner) i el dia 23 de maig, la cloenda serà a càrrec de la coordinadora Ana Mª Botella.
Sobre el professorat
Ana Mª Botella Nicolás. Doctora en pedagogia per la Universitat de València. És Llicenciada en Geografia i Història, especialitat Musicologia i mestra en Educació Musical, per la Universitat d’Oviedo. Grau professional en l’especialitat de piano i màster internacional en la mateixa especialitat. Professora titular del departament de didàctica de l’Educació Física, Artística i Música, de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. És autora de més de 100 articles científics, 90 capítols de llibre i un centenar de comunicacions en congressos nacionals i internacionals. Ha impartit diferents cursos i conferències sobre òpera, així com publicacions sobre aquesta temàtica. Ha coordinat el curs òpera oberta en col·laboració amb el Liceu de Barcelona durant diversos anys, així com el curs d’òpera Els Arts a la Nau en col·laboració amb el Palau de les Arts Reina Sofia de València des de l’any 2016 fins al 2018. També coordina les xarrades prèvies a les funcions d’òpera de les Arts des de la temporada 2016/2017 fins a la temporada 2019-2020.
Rosa Isusi Fagoaga. Doctora en Història de l’Art: Musicologia, titulada superior de Conservatori i diplomada en Filologia. Professora de Didàctica de l’Expressió Musical en la Universitat de València des de 2014. Ha sigut professora en Educació Secundària durant vint anys, professora associada en les universitats Complutense de Madrid i Sant Vicent Màrtir de València i ha col·laborat amb les universitats de Màlaga i Internacional Valenciana. Forma part de la Junta de Govern de la Societat Espanyola de Musicologia. Ha coordinat la catalogació en línia del patrimoni musical conservat en el Real Col·legi-Seminari de Corpus Christi de València. Compta amb quasi quaranta publicacions sobre la recuperació del patrimoni musical hispà amb aplicacions pedagògiques i la millora de la qualitat en la formació CURS ÒPERA lanaugranontinyent Més informació Campus Òpera-Ontinyent
Rafael Fernández Maximiano. Doctor per la Universitat Politècnica de València. Músic format inicialment en la tradició musical valenciana, va començar els seus estudis musicals en el Casino Musical de Godella continuant la seua formació en els Conservatoris Joaquín Rodrigo de València i Municipal de Barcelona. En 1991 va accedir al Rotterdams Conservatorium on va realitzar cursos de perfeccionament obtenint els diplomes de professor i concertista. Ha realitzat concerts amb diferents ensembles en algunes de les sales més importants d’Holanda, Espanya i Alemanya. Alternant amb els seus estudis a Holanda va ser membre convidat de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya, participant en dues gires de concerts en 1992 amb solistes com The Swingle Singers i estrenant a Espanya “La Pesta” de Robert Gerhard. En l’actualitat és professor a la Universitat de València, alternant la seua activitat docent, investigadora i de divulgació musical amb la música de cambra i la col·laboració amb alguna formació simfònica.
Guillem Escorihuela Carbonell. Doctor en didàctica de la música per la Universitat de València. Màster en Investigació en Didàctiques Específiques (2014) i Professor d’Educació Secundària (2011) per la Universitat de València. Màster en Interpretació Musical per la Universitat Internacional d’Andalusia (2013). Títol Superior de Música en el Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València (2010). És Professor Ajudant Doctor en el Departament de Didàctica de l’Educació Física, Plàstica i Música de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València i director acadèmic de l’Aula de Música del Vicerectorat de Cultura i Societat d’aquesta universitat. Presenta publicacions i comunicacions en el camp de l’educació performativa i la seua pròpia investigació