23/11/2024 - 7:49
Més

    La Ciutat Universitària i saludable que somiem

    Helena Gandia Galbis
    Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent

    Enguany s’ha commemorat el 25é aniversari de l’obertura a Ontinyent del Campus de la Universitat de València. L’esforç de moltes persones entusiastes -amb un gran treball que no sempre ha estat visible- va fer que la nostra ciutat iniciara un nou camí cap a la meta de convertir-se en una Ciutat Universitària.

    Ara que el Campus és una realitat consolidada, hem de seguir esforçant-nos per aconseguir fer d’Ontinyent una vertadera Ciutat Universitària, capaç d’influir en tots els àmbits de la societat, de transformar i impactar positivament en la formació, la cultura, l’urbanisme i la vida social de la nostra ciutat.

    Des de 1998, després dels inicials estudis d’Empresarials, i posteriorment d’Administració i Direcció d’Empreses, van anar afegint-se progressivament nous graus al Campus, com Magisteri, en l’especialitat d’Educació Infantil, o Ciències de l’Esport. Després, en el curs acadèmic 2017/2018 va començar a impartir-se el grau d’Infermeria. És important destacar que alguns d’aquests últims graus són estudis que atrauen joves amb la inquietud de promocionar vides saludables, salut.

    Com a professional de la salut, vull remarcar aquest fet com un esdeveniment significatiu per als i les professionals de la salut a la Vall d’Albaida. Aquesta fita no sols representa un avanç educatiu, sinó que també pot oferir una sèrie d’avantatges fonamentals per al desenvolupament i l’enfortiment del sector sanitari en les nostres Comarques Centrals.

    Imaginem un escenari futur, que és a la vegada un repte: Ontinyent es posiciona en l’àmbit valencià com un bon referent en la formació i la pràctica de la infermeria comunitària. Per aconseguir-ho, no hauríem de conformar-nos a retindre el talent que ix del nostre Campus, podríem anar més enllà i passar de retindre a captar.

    I com ho fem? La col·laboració entre l’àmbit universitari i els centres sanitaris comarcals fomenta la investigació i la innovació en l’àmbit de la infermeria. En eixe sentit, la presència del Campus universitari a Ontinyent, i la seua connexió amb el món sanitari local, pot facilitar la realització de projectes d’investigació en la comunitat sociosanitària, permetent que els i les professionals de la salut, moltes vegades influïts per la pressió assistencial i les rutines laborals, troben un estímul per continuar formant-se i actualitzant-se en els últims avanços en el camp de la salut, les cures i la promoció de les autocures.

    És vital aprofundir en eixa connexió constant entre Universitat i teixit sociosanitari, ja que repercutirà en un benefici col·lectiu. Tradicionalment, quan parlem de la funció assistencial de la infermeria l’associem a la seua labor en els hospitals. Però la infermeria té un paper clau en la prevenció de malalties, la promoció de la salut, la gestió de malalties cròniques, i l’atenció a pacients en diverses etapes de la vida, a través de l’atenció primària i comunitària. En definitiva, permet un enfocament més integral en el tractament de la persona i la malaltia, i la implementació de plans de cura personalitzats. I tot açò sense oblidar la seua participació a les escoles i instituts, per exemple a través de l’educació afectivosexual.

    Com veiem, alimentar el nostre teixit sanitari local i comarcal amb estudiants que s’han format al nostre Campus té infinits avantatges. Per això hem d’impulsar objectius ambiciosos en eixa retroalimentació entre formació i professió. Apostar per retindre talent i també atraure’l, a través de fer atractiu l’aprenentatge pràctic, amb una col·laboració interdisciplinària amb els i les professionals de la salut a Ontinyent.

    La combinació pot ser molt exitosa. Per una banda, la Universitat, amb el seu estudiantat jove (amb la vitalitat de la joventut i les seues ganes d’aplicar els coneixements teòrics), i per altra, els i les professionals d’infermeria dels nostres centres (amb tota la seua experiència).

    En resum, després de la implantació dels diferents graus, i en concret el d’Infermeria, és moment de fer un pas més per aprofitar al màxim el potencial de la col·laboració entre el Campus universitari i el món sanitari local. La formació d’infermers i infermeres, la millora de la salut pública i la col·laboració interdisciplinària són elements clau per a consolidar el paper essencial del personal sanitari en el sistema de salut d’Ontinyent.

    Com a ciutat, hem d’oferir uns estudis acompanyats d’unes condicions òptimes per a la vida universitària, per poder atraure estudiants de prop i de lluny, que vinguen amb entusiasme a cursar el grau que han escollit a la Vall d’Albaida. També hem de continuar reivindicant inversions per comptar amb uns mitjans de transport que faciliten el desplaçament de l’estudiantat per la nostra comarca, ja que açò és clau per arribar a cada centre, a cada poble. Tot açò serà molt beneficiós per a la població estudiantil, per a la formació continuada dels i les professionals de la salut i, per descomptat, per a l’atenció i el benestar de la ciutadania.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent renova la seua imatge amb la marca “Ah!”.

    L’associació d’hostelers d’Ontinyent, AHVAL, ha donat a conèixer la seua nova imatge corporativa amb el llançament de la marca...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -