Els Arquitectes d’Ontinyent, satisfets per l’acollida de les jornades “Habitar el Raval”

0

L’Associació d’Arquitectes d’Ontinyent (ARQ-O) es mostrem molt satisfets per l’acollida que han tingut les jornades Habitar el Raval que van celebratr aquesta setmana. Han volgut focalitzar aquesta jornada en una part de la ciutat que es mor, el Raval. Consideren que la recuperació dels nostres centres històrics no pot dependre sols de l’administració, sinó que l’empenta de la ciutadania és imprescindible, i la continuada participació a les jornades impulsades per ARQ-O als darrers anys són mostra de l’interés de la gent per implicar-se a un procés col·lectiu il·lusionant.

La passejada per Poble Nou, amb la què s’iniciava la reflexió sobre l’estat i les possibilitats d’intervenció al Raval, va servir per prendre contacte amb la realitat d’aquesta zona del nucli històric, i encetar el debat del què han participat no sols tècnics, sinó també els veïns del barri i molts ciutadans interessats en recuperar una zona que és patrimoni comú i identitari dels ontinyentins.

“Som conscients que la re-habitació del Raval, com la d’altres nuclis històrics, no s’aconsegueix de la nit al matí, ni està a la mà sols de les institucions, o sols de la iniciativa privada, sinó que necessàriament serà un procés complex al que haurem d’intervenir diferents agents amb un acord col·lectiu ampli i transversal a llarg termini. Creiem que és important enfocar la recuperació dels centres tradicionals des d’un punt de vista optimista, inclús utòpic, allunyant-nos de la percepció que són casos perduts als que arribem tard, i per això, hem volgut conèixer casos d’èxit a l’àmbit de la regeneració urbana com el de la ciutat d’Alacant, que l’economista Gaspar Mayor Pascual va compartir amb nosaltres a la jornada de dimarts al Centre Cultural Caixa Ontinyent” assenyalen des de l’associació.

“Des de l’experiència de 30 anys al front de la Gerència del Patronat Municipal de la Vivenda de l’Ajuntament d’Alacant, Gaspar Mayor ens va parlar de la importància de la gestió als processos de regeneració urbana, del necessari consens social i del compromís de les administracions públiques, de l’aposta per la vivenda pública, de les intervencions estratègiques i la imprescindible inversió a l’espai públic. Del mètode seguit a la ciutat d’Alacant, el Gerent del Patronat va destacar la col·laboració públic-privada i el lideratge de l’oficina de gestió com a agent dinamitzador imprescindible d’un procés complex i a llarg termini” expliquen des d’ARQ-O.

Des de l’Associació d’Arquitectes expliquen que “no ens podem permetre deixar caure en l’oblit el patrimoni col·lectiu, ni tampoc l’oportunitat de recuperar per a tots una zona amb un gran potencial i personalitat, clau en la identitat de la ciutat d’Ontinyent. Creiem que és el moment de sumar esforços i voluntats per a que el disseny de la ciutat del futur fixe l’objectiu també en el Raval”.