Durant els mesos d’octubre i novembre, centenars d’alumnes de primària dels centres educatius d’Ontinyent tindran l’oportunitat de participar en les visites didàctiques gratuïtes organitzades per la Regidoria de Turisme i Museus de l’Ajuntament. Aquesta iniciativa educativa inclou un recorregut guiat pel Museu del Tèxtil, acompanyat d’un taller pràctic en el qual els xiquets i xiquetes poden crear una faltriquera medieval, una bolseta circular feta de tela, utilitzada antigament com a moneder.
Segons la regidora de l’àrea, Mª José Alhambra, aquesta activitat té un gran valor des del punt de vista formatiu. Alhambra explicava que l’objectiu d’aquest projecte és apropar el patrimoni tèxtil d’Ontinyent a l’alumnat, donant-los l’oportunitat de conéixer la història local d’una manera entretinguda i pràctica. A més, aquesta iniciativa s’alinea amb altres activitats ja realitzades, com els Tallers de Museus en Família, que es duien a terme els dissabtes, però ara s’ha adaptat per als centres educatius de la ciutat.
El nou cicle de visites i tallers, que va començar el passat dijous, s’allargarà fins al mes de novembre. Els grups participants inclouen alumnes des de primer fins a sisé de primària, tot i que la major part de les sessions es dirigeixen a estudiants de tercer i quart curs. Tant els centres públics com els concertats d’Ontinyent estan convidats a participar en aquesta proposta formativa, que pretén oferir una experiència enriquidora als escolars.
La primera sessió del programa, celebrada el passat divendres, va comptar amb la participació de 155 alumnes del CEIP Vicente Gironés, distribuïts en tres grups per tal de gaudir de la visita guiada i dels tallers creatius.
Mª José Alhambra també va avançar que, de cara a l’any 2025, el Museu del Tèxtil preveu consolidar aquestes activitats didàctiques amb caràcter anual, com a part de les accions de dinamització del museu i de foment del coneixement del patrimoni tèxtil d’Ontinyent entre les noves generacions.
Aquest tipus d’iniciatives ajuden a reforçar la identitat cultural de la ciutat i posen en valor la importància històrica de la indústria tèxtil per al desenvolupament d’Ontinyent i la comarca de la Vall d’Albaida.