L’Ajuntament d’Ontinyent està provant nous herbicides ecològics, per tal d’eliminar totalment l’ús dels pesticides químics i aprofitar perquè aquest canvi permeta estalviar costos. Concentrat del àcid acètic (vinagre) és el primer dels diferents productes que van a provar-se per reduïr al màxim o eliminar el glifosat, l’herbicida sistèmic no selectiu més utilitzat en el món de la jardineria.
El regidor de Parcs i Jardins, Manuel Cuesta, ha explicat que es tracta d’un canvi “amb el que es vol donar continuïtat al treball realitzat esta legislatura per afavorir una jardineria més sostenible, i del que tenim mostres com ara la inclusió d’insectes beneficiosos per al control biològic de plagues als centres educatius, una mesura que a més s’ha pogut aprofitar de manera didàctica als col•legis”, recordava.
La majoria de productes basats en el glifosat es classifiquen oficialment per l’Estat espanyol amb un toxicologia baixa per mamífers, baixa per aus i moderada per peixos. Algunes formulacions es consideren irritants i/o nocives per a les persones, però tot i això cada vegada hi ha més evidències científiques que el glifosat presenta signes de toxicitat baixa i/o riscs de toxicitat per a les persones, al igual que efectes negatius sobre el medi. Cuesta explicava que, a més a més, cada volta hi ha més veus a nivell mundial que demanen l’eliminació del glifosat, “que és una substància totalment legal, segura i permesa pel Ministeri de Medi Ambient. Actualment, la contracta que té l’Ajuntament utilitza l’herbicida químic per a les males herbes de voreres, murs o zones de granet, però els nostres tècnics municipals ens han confirmat que tot i que no va a ser fàcil eliminar-lo totalment, podem fer passos importants en treballar amb diferents sistemes. Volem fer eixe canvi i estem actuant en aquest sentit”, assenyalava.
D’aquesta manera, estos dies han començat les proves amb concentrat d’àcid acètic (vinagre), un herbicida de contacte que crema les fulles de les males herbes. No és gens tòxic ni perjudicial per a l’entorn, i, de fet, es fabrica pel sector agroalimentari i no per al químic. A banda dels beneficis mediambientals i l’eliminació del risc per als aplicadors, és un producte més econòmic que els utilitzats actualment.
Manuel Cuesta, afegia que “ara faltarà veure els resultats, però el treball va a estar en esta línia, evitar tractaments amb productes químics, per a major tranquil•litat de les persones i seguir contribuint a nivell local en eixa l’acció global que ha de ser la conservació del medi ambient. Si a més a més aconseguim fer-ho estalviant costos amb productes com els que anem a provar, encara millor”, destacava el regidor.