El paratge ontinyentí triplica els vots obtinguts pel segon indret valencià classificat dins d’una campanya que reconeix els millors paratges naturals de tot el món
El Paratge Natural Municipal del Pou Clar d’Ontinyent ha estat reconegut com la principal “meravella natural valenciana” dins d’una campanya global de New7Wonders, una fundació que està buscant els set racons naturals més bonics del món.
Aquesta organització va publicar el passat 11 de novembre a la seua web les 7 Meravelles provisionals d’entre les quals destaquen la sud-americana Selva Amazònica, la Muntanya de Taula a Perú o el Parc Nacional de Komodo a Indonèsia. El mateix dia, a Espanya, la web de Meteovisión, va llançar una iniciativa similar a les xarxes socials que tenia a la Comunitat Valenciana com a objectiu. Després de la recopilació dels paratges proposats pels seguidors de la web, amb més de 30 alternatives de justificada presència, es va formular una enquesta conformada pels enclavaments que comptaven amb menció reiterada.
A través d’esta enquesta més de 6.000 persones han triat les “meravelles naturals valencianes”, els set paratges naturals més bonics de la Comunitat Valenciana que s’han donat a conèixer ara. El 48% dels votants han optat pel Pou Clar com el més destacat de tots ells, molt per davant dels següents classificats, l’illa del Portitxol, a Xàbia (16% de vots) l’Albufera de València (9%), les Illes Columbretes (5%), la Serra de Mariola (4,8%), la Serra de la Calderona (4,6%) i el pic del Penyagolosa (3,6%). Per darrere es situen altres paisatges valencians com el canó del riu Túria a Chulilla, la Cova del Turxe, a Bunyol, o la Serra d’Espadà, a la Plana Baixa.
El Pou Clar és el paratge fluvial més important del municipi i alberga importants valors naturals i paisatgístics. És on naix part del riu Clariano i en els seus primers metres configura un seguit de pous o tolls excavats per l’aigua sobre roca calcària conformant un paisatge ben singular de formes arrodonides i làmines d’aigua. La forta vinculació del paratge amb els ontinyentins i ontinyentines ha fet que cada pou tinga un nom: Pou dels Esclaus, Pou Clar, Pou Gelat, Pou de la Reixa, Pou Fosc i Pou dels Cavalls.
El regidor de l’àrea de Sostenibilitat, Fran Quesada s’ha congratulat d’aquesta noticia, recordant al mateix temps que aquest indret forma part del paratge natural municipal l’Ombria-Pou Clar, figura de protecció atorgada per la Generalitat Valenciana. A més a més ha destacat que “calen noves mesures encaminades a la millora de la protecció i gestió del Pou Clar, fent partícips als agents socials en la presa d’aquestes decisions”.