La Diputació de València, junt a l’Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) i l’empresa Ecofrag, celebren una trobada amb la presència de 45 experts europeus en gestió i valorització de residus voluminosos. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha estat l’encarregat d’inaugurar aquesta jornada, on ha agraït l’assistència a tots els participants i els ha animat perquè continuen treballant en la recuperació dels residus i la seua transformació en matèries primeres.
Per donar una segona vida útil als residus voluminosos i evitar el seu abocament, Urbanrec està desenvolupant un nou model de gestió de residus que permetrà recuperar 20 tones de residus voluminosos en una primera fase. L’objectiu d’aquestes sessions és analitzar el desenvolupament del programa i la seua implantació en les quatre regions europees participants.
Josep Bort ha incidit en que des de la corporació provincial «estem molt satisfets de formar part d’un projecte tan encoratjador i profitós per tal de donar solució a una tipologia de residu desatesa fins ara». Per al responsable de l’Àrea de Medi Ambient, aquest constitueix «un projecte exemplar, tant per l’objecte com per les sinergies establertes entre les administracions, les empreses i els instituts tecnològics», el qual «ens està permetent complir l’objectiu d’avançar cap al desenvolupament sostenible dels nostres territoris», ha destacat.
Aquest projecte, finançat amb Fons Europeus dintre del programa Horitzó 2020, desenvoluparà un nou model eficaç de gestió de residus que s’implantarà en els municipis de quatre regions europees, entre les quals es troba la demarcació de València. Aquest sistema se centra en l’optimització dels processos de recollida, la reutilització i el desenvolupament de nous sistemes de tractament, per tal d’aconseguir la valorització dels residus i la seua transformació en matèries primeres de qualitat i amb un alt valor afegit.
La gestió d’aquests residus suposa un gran problema ambiental per als municipis d’arreu d’Europa com a conseqüència dels seus costos, pel seu impacte ambiental, per l’aparició d’abocadors incontrolats i per la saturació d’instal·lacions municipals.
En l’actualitat, més del 60% dels residus voluminosos no tenen sortida en el mercat de materials reciclats, de manera que acaben sent dipositats en abocadors per a la seva eliminació final, generat així gran quantitat d’emissions i la pèrdua de materials.
Visita a la planta pionera d’Agullent
Aquesta reunió tècnica serveix per a conèixer de primera mà el funcionament de la planta pilot per al tractament d’aquest tipus de residus, desenvolupada per l’empresa Ecofrag a Agullent. Es tracta d’una instal·lació única arreu d’Europa que, mitjançant un sistema sostenible d’aigua a pressió, pot tractar els residus voluminosos que anteriorment es deixaven, directament, a l’abocador.
Durant aquesta jornada, els experts europeus han visitat la planta, que ha patentat un sistema d’innovació tecnològica mitjançant el qual és capaç d’obtenir subproductes de qualitat llestos per transformar-se en noves matèries per a ús industrial. Aquesta tecnologia es centra en els materials més problemàtics (escuma de poliuretà, plàstics rígids mixtos i teixits mixtos), que en l’actualitat no es reciclen.
Font: Diputació de València