Recordant l’illa del Xúquer i descobrint Agullent amb els textos d’Estellés

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La Mancomunitat de municipis de la Vall d’Albaida, la Mancomunitat de la Ribera Alta i Baixa han preparat per segon any consecutiu el programa de rutes turístiques guiades amb l’objectiu de donar a conèixer tot el patrimoni històric artístic alhora que vertebrar part dels municipis la província de Valencia.

El president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Juan A. Puchades, ha destacat “la comarca de la Vall d’Albaida, és una comarca acollidora que sorprèn per la seua cultura, el seu patrimoni, la seua gastronomia i per les seues tradicions” ha continuat: “ la comarca envoltada entre muntanyes resguarden i protegeixen tot el nostre llegat cultural i natural”.

El passat dissabte, 25 d’abril, férem un recorregut pel nucli històric de Bocairent, declarat ‘conjunt històric-artístic’, amb especial atenció al llegat de la presència àrab, una de les etapes més pròsperes en la cultura i l’arquitectura de la localitat. Així doncs, vam conèixer el peculiar traçat de carrers al més pur estil àrab, amb pujades i baixades, escales, voltes, placetes, atzucacs… fonts i testos amb flors marcant el camí esguitat d’ermites i aplegant a la casa del poeta Ibn-Ruhaim. L’ajuntament va oferir de forma gratuïta, i de vesprada, les visites a les Covetes dels Moros i a la Cava de San Blai a tots els turistes d’Entre comarques.

Diumenge 26 d’abril férem un salt en el temps per a repassar, a L’Olleria, l’herència posterior a la reconquesta cristina. El germà Miguel ens va explicar tots els secrets del temple dels Caputxins, el celler, el museu del vidre, el claustre, la col·lecció de pintura, la murta, l’església i fins hi tot, el cementeri de l’ordre. Després es vam dirigir cap a la Casa Santoja ó Palau dels Marau on ens va sorprendre molt gratament el llegat de la noblesa il·lustrada amb animació inclosa.

Les mancomunitats de la Ribera Alta, Ribera Baixa i Vall d’Albaida, amb la col·laboració dels municipis i el patrocini del Patronat Provincial de Turisme València, Terra i Mar, de la Diputació de València, han organitzat per aquest cap de setmana les visites guiades a les poblacions d’Alzira i Agullent.

Dissabte 2 de maig: Alzira (La Ribera Alta)

A les 10:30h del matí des de la porta de l’ajuntament d’Alzira realitzarem la ruta que porta per títol “la vila i el MUMA”. Es tracta d’un recorregut pel nucli urbà de la Vila d’Alzira, des d’on repassarem la història i els trets culturals més rellevants de l’antiga illa del Xúquer, que té el seu remat al Museu Municipal, on el visitant pot sintetitzar l’itinerari de la jornada. La ruta finalitza amb una tapa i/o degustació gastronòmica. Es prega inscripció prèvia a través del formulari online.

Diumenge 3 de maig: Agullent (Vall d’Albaida)

A les 10:30h del matí des de la porta de l’ajuntament d’Agullent realitzarem la ruta “Patrimoni i literatura”. A través dels textos de Vicent Andrés Estellés passejarem pels principals elements patrimonials d’Agullent. Els seus llavadors, el seu convent, l’antic molí fariner o el paratge de la Font Jordana seran protagonistes d’aquesta visita amb regust de literatura estellesiana i a tradició. La ruta finalitza amb un xicotet refrigeri per a tots els assistents.

Turisme actiu i de multiaventura per la Vall d’Albaida, així doncs, la Mancomunitat ha preparat per a la jornada del divendres, 8 de maig, Mou-te per la Vall a El Palomar amb una himkana de la festa del xop. Per a la jornada del dissabte, 9 de maig, es completa amb la ruta Entre Comarques a El Palomar i el Mou-te per la Vall a Benigànim amb una ruta ciclo-gastronòmica.