29/03/2024 - 3:33
Més

    Ontinyent compta amb 69 arbres monumentals, 8 conjunts arboris d’interés i un total de 30 exemplars centenaris

    Altres notícies

    Ontinyent compta amb 69 arbres monumentals, 8 conjunts arboris d’interés i un total de 30 exemplars centenaris, segons es despren de l’actualització realitzada al catàleg d’arbres municipal, que s’ha fet accesible estos dies a través de la web municipal. La regidora de Sostenibilitat, Patricia Folgueras, ha animat a la ciutadania “a descobrir el ric patrimoni arbori de la ciutat exposat en aquest catàleg, perquè a més d’edificis històrics, a la ciutat tenim exemplars que son autèntics monuments vius”, destacava.  El catàleg d’arbres, la majoria de propietat privada, ha estat actualitzat per biòleg Andreu Francés, en base al recull elaborat en 2009 que va prendre com a base al seu temps el llibre “Arbres singulars, històrics i centenaris d’Ontinyent” escrit en 2004 per l’agent rural de departament de Medi Ambient, Enric Abad.

    És ressenyable que la plaga del morrut roig ha destruït algunes de les palmeres destacades d’Ontinyent, sent la majoria dels arbres i conjunts arboris, sent sobretot els exemplars catalogats carrasques, garrofers i pins, espècies de la zona per excel·lència. També hi ha altres espècies com oliveres, lledoners, xiprers, un cedre o una magnòlia, entre d’altres, havent comptabilitzats 30 exemplars de més de 100 anys, sent el de major longevitat la carrasca de ca Eusebi, amb prop de 300 anys i un perímetre de 4’31 metres.

    El pi més gran i singular d’Ontinyent és el pinyoner de Pola, d’uns 98 anys d’edat, 15’87 metres d’alçada i 3’92 metres de perímetre. Quant a plantes silvestres, destaca el llentisque de Sant Vicent, situat a la finca del mateix nom, d’unes dimensions extraordinàries per a ser un arbust, amb una alçada de 6’52 metres, i l’estètica d’un arbre. Com a arbre exòtic, el terme compta amb la magnòlia del molí Comas, situada al jardí del mateix nom. L’any 1873 es va abandonar l’activitat farinera del molí Comas i es va construir un jardí integrat per diferents espècies, de les quals hui sols resta la magnòlia. Aquesta magnòlia grandiflora, originària del surest dels Estats Units, s’ha desenvolupat fins aconseguir una altura de 17 metres i 2’75 de perímetre en un entorn que no és el seu. Es troba a pocs metres del riu Clariano, envoltada per canyís, xops i arbres fruitals.

    La llei estableix que són els mateixos propietaris qui deuen mantenir la salut dels arbres monumentals. Sols són de propietat municipal alguns exemplars situats a la Glorieta, la plaça de Sant Domingo, la Bola o el cementeri. L’Ajuntament d’Ontinyent, mitjançant la regidoria de Sostenibilitat, és l’encarregat de catalogar els arbres, analitzar el seu estat i fer suggerències de millora. També ofereix, en cas de petició del propietari, assessorament tècnic. En cas que el propietari tinga interès per fer una actuació i no dispose de recursos, l’ajuntament pot prestar els mitjans tècnics que tinga el seu abast per fer actuacions senzilles sobre els arbres, que segons estableix la legislació, no es poden arrancar ni trasplantar.

    La regidora de l’àrea, Patricia Folgueras, ha destacat que s’està estudiant la possibilitat d’incloure en propers pressupostos una línia de subvencions per a que als propietaris, ja que hi ha actuacions de manteniment que poden arribar a costar uns 2.000 euros.

    - Advertisement -
    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Ontinyent torna a demanar al Ministeri la declaració d’Interès Turístic Internacional per als Moros i Cristians

    El ple aprova per unanimitat l’emissió d’una nova sol·licitud a la Secretaria d’Estat de Turisme una volta ampliada i actualitzada la documentació justificativa
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -