La pionera iniciativa “Ontinyent Participa” s’estudia a un curs de la UV

0

La iniciativa “Ontinyent Participa”, el pioner procés de priorització de projectes d’inversió municipal posat en marxa per l’Ajuntament d’Ontinyent, ha estat objecte d’estudi a un curs de la Universitat de València (UV). El regidor de Política Social i Ciutadania, Manuel Ruiz, va exposar el passat dimecres a un dels seminaris d’estiu que la UV organitza a Gandia el model del procés que va permetre a més de 5.000 veïns triar, amb el seu vot, les inversions que consideraven més importants per a la ciutat.

Ruiz va participar a una taula rodona moderada pel professor de Dret Constitucional de la Universitat de València Fernando Flores, juntament amb Faustino Villora, representant del grup “Salvem el Cabanyal”, Carlos Arribas, d’Ecologistes en Acció i l’artista visual Bia Santos. La sessió tractava d’analitzar experiències participatives que han funcionat amb èxit i es va posar el model d’“Ontinyent Participa” com un referent per la seua incidència en l’opinió pública i en l’agenda política.

Al curs, el regidor va explicar que “Ontinyent Participa” va començar amb la renovació de la Carta Municipal de Participació Ciutadana. El treball per al procés de priorització de projectes començava a l’octubre de l’any passat. Primer va tenir lloc una “fase d’informació” als ciutadans, mitjançant quatre assemblees ciutadanes en diferents barris; el novembre es va produir una segona “fase de formació” amb una jornada formativa en què van participar tècnics i responsables polítics, i finalment va arribar la “fase de decisió”, en què la ciutadania va votar les inversions a realitzar al pressupost municipal de 2014.

“Aquest procés intenta canviar el concepte de democràcia representativa, a una democràcia més participativa que done un major pes a l’acció ciutadana”, ha explicat Ruiz. El regidor ha afirmat que “ha quedat palés que ‘Ontinyent Participa’ és un model pioner tant en la forma com en el fons”. “Ara s’ha de consolidar per al 2015 amb la proposta de reglament que ja està registrada a l’Ajuntament”, ha afegit Ruiz.

Publicitat