L’Ajuntament d’Ontinyent, en col·laboració amb la Colla Ecologista l’Arrel, ha impulsat un projecte per a la reintroducció de dues espècies en perill d’extinció: l’amfibi ofegabous (Pleurodeles waltl) i el crustaci triops (Triops cancriformis). Aquestes accions, que combinen conservació ambiental i educació, inclouen la participació activa de set centres educatius del municipi.
Ampliant un projecte d’èxit
La iniciativa, que va començar el 2024 amb la participació de dos col·legis (Lluis Vives i La Milagrosa), s’amplia enguany amb cinc més: Carmelo Ripoll, la Solana, Bonavista, Martínez Valls i el CEE Vall Blanca. Els alumnes no només presencien la solta d’exemplars a la finca “El Port”, sinó que també treballen amb materials didàctics per a conéixer millor aquestes espècies i la seua importància en els ecosistemes locals.
La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, ha destacat que aquesta acció “no només ajuda a la recuperació de dues espècies vulnerables, sinó que també forma a l’alumnat en valors mediambientals”. Els exemplars utilitzats en la reintroducció són proporcionats pel Centre Aqüícola El Palmar, que depén de la Conselleria de Medi Ambient.
Espècies amb gran valor ambiental
El triops, un crustaci que es remunta a l’era del Triàsic, no compta amb població a la comarca, mentre que l’ofegabous manté una presència escassa. Ambdues espècies estan incloses en el Catàleg Valencià de Fauna Amenaçada com a vulnerables, fet que subratlla la necessitat de protegir-les.
A més, el projecte compta amb la col·laboració dels biòlegs Àngel Such i Laia Sun, que s’encarreguen de monitoritzar les basses on es reintrodueixen els individus i elaboren informes tècnics sobre l’evolució d’aquestes accions.