L’Ajuntament d’Ontinyent ha tret a licitació per 363.000€ (iva inclòs) la compra de dos minibusos urbans de baix impacte ambiental negatiu. L’actuació que està cofinançada amb Fons Europeus de Desenvolupament Integral (FEDER) s’inclou dintre del programa EDUSI, formant part de l’objectiu temàtic 4, que té com a mesures específiques fomentar la mobilitat sostenible.
L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, recordava que des del passat 1 de gener de 2020 el servei d’autobús urbà és gratuït perquè enteníem que “quanta més gent faça ús de l’autobús urbà, més rendible socialment i mediambientalment serà el servei”. Per això, després que en 2018 i 2019 quedara deserta la licitació per a la contractació d’un autobús elèctric i vista la necessitat de millorar els autobusos que presenten actualment el servei amb 15 anys d’antiguitat, s’ha tret a licitació la compra de dos minibusos, els quals hauran de complir amb la normativa Euro 6d, que busca regular la quantitat d’emissions d’òxid de nitrogen.
Les empreses interesades podran presentar ofertes fins el proper 27 de juliol. El minibus haurà de tindre una capacitat mínima de 25 persones i ser de pis baix en, al menor, el 30% de la superfície disponible per a viatgers per complir amb la normativa específica referent a accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda (PMR). Així mateix, caldrà que tinguen unes dimensions màximes (altura màxim de 3,3 m i longitud màxima de 9,5m) que li permeten circular còmodament per la ciutat. Una volta finalitze la tramitació de l’adquisició, es preveu que els vehicles entren en funcionament als primers mesos de 2021.
La regidora de Transport, Imma Ibàñez, incidia que la compra d’aquests dos autobusos “millorarà el servei fent-lo encara més eficient. Juntament amb la gratuïtat del servei, també s’ha reordenat la línia urbana de bus, reduint el temps d’espera”. Per la seua part, la regidora de Sosteniblidad, Sayo Gandia, posava de relleu “els importants beneficis mediambientals d’un major ús del transport públic, ja que el seu ús, com també el de la bicicleta, ens ajuden a reduir emissions de CO2” i recordava que és un avantatge per a la salut pública perquè “amb la Covid-19 la mobilitat ha de reorientar-se. Vuit de cada deu morts per Coronavirus a Espanya, Itàlia, França i Alemanya s’han produït en les regions més contaminades”.