Segons les xifres publicades pel SERVEF, l’atur registrat el mes de desembre 2021 en la Costanera, s’ha situat en 4999 persones, és a dir, 311 aturats registrats menys que en el mes anterior i 699 menys que en el 2020, la qual cosa suposa una disminució mensual del 5’86% i una disminució interanual del 12’27%.
Segons les xifres publicades pel SERVEF, a la Vall d’Albaida l’atur registrat al desembre de 2021 és de 5392 aturats, és a dir, hi ha 287 aturats menys que en el mes anterior i 673 menys que en el 2020, és a dir una disminució mensual de 5’05% i una disminució anual de 11’10%.
Quant a la contractació, a La Vall d’Albaida s’han registrat 2370 contractes aquest desembre de 2021, la qual cosa ha suposat 134 contractes menys que en el 2020 és a dir un 5’35% de disminució interanual. Per gèneres, 1043 han sigut a dones (44’01%) i 1327 a homes (55’99%). La contractació indefinida mensual és de 264 contractes (11’14%) i la contractació temporal és de 2106 contractes el que significa un 88’86%. Respecte el 2020, la indefinida augmenta en un 8’64% i la temporal disminueix en 155 contractes, un 6’86%. Els contractes a temps parcial són un 25’82% respecte als de jornada completa, un 74’18%.
Raül Roselló, Secretari General Comarcal d’UGT-PV ha volgut aprofitar les dades de l’atur i contractació de l’últim mes de l’any per a fer un balanç comparatiu anual amb el 2019, any anterior a la pandèmia. Això indica que “Les dades d’atur són, sense cap dubte, una bona notícia que confirma una vegada més l’efectivitat de dur a terme polítiques d’impuls econòmic i de protecció social i de l’ocupació en moments d’adversitat econòmica. L’actual situació d’incertesa, producte de la difusió de la variant Ómicron del virus, demanda continuar aprofundint en aquestes mesures a fi que s’enfortisca l’actual etapa d’expansió econòmica i els seus fruits acaben redundant positivament en el major nombre de persones possible. En aquest aspecte, el recent acord sobre la reforma laboral jugarà un paper molt important en situar a l’ocupació estable i de qualitat com un dels principals pilars sobre els quals donar suport a la recuperació econòmica”
El nou acord en matèria laboral elimina alguns dels aspectes més lesius de les antigues legislacions, obrint un nou escenari per a les relacions laborals que recupera equilibris en la negociació col·lectiva i promou la generació d’ocupació estable en desincentivar la temporalitat i la precarietat, principals senyals d’identitat del nostre mercat laboral durant dècades. És, sens dubte, un molt bon acord, que deu ara traslladar-se a la pràctica diària de contractació de les empreses i a la negociació dels convenis col·lectius, impulsant de manera consensuada un mercat laboral més eficient i just i, com a conseqüència, unes empreses més productives i competitives.
Per a Roselló, “per a assegurar que l’acord finalment s’acaba materialitzant en una millora de les condicions laborals de les persones treballadores, és necessari que es continue complementant amb altres actuacions. La primera, en matèria salarial: la generació d’ocupació estable ha de vindre acompanyada d’una política salarial que es traduïsca en guanys de poder adquisitiu per a les persones treballadores, d’acord amb l’actual fase expansiva en la qual es troba l’economia. Per a això, des del sindicat exigim que l’SMI se situe ja en 1.000 euros alhora que el Salari Mínim de Conveni ha de créixer també en aquest nou any fins als 1.100 euros”