El Govern d’Ontinyent ha presentat hui un pressupost rècord per a l’any 2022, amb 45 milions d’euros, dels quals 17 aniran a inversions productives. Una dada significativa és que el 70% del cost d’estes inversions estaran finançades amb fons provinents d’altres administracions com ara la Generalitat Valenciana, la Diputació, la Unió Europea o el Govern d’Espanya. Amb eixos diners i amb recursos propis, l’Ajuntament d’Ontinyent podrà fer front a projectes tan significatius com el Museu del Tèxtil, la transformació de la Cantereria, la construcció del nou IES l’Estació o la reforma integral del carrer Sant Antoni, entre altres.

Així ho anunciava aquest dijous l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, qui presentava el projecte de pressupost municipal per al proper any acompanyat per la regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix. “És un pressupost fortament inversor centrat en la transformació de la ciutat i que generarà ocupació, sense apujar els impostos i taxes municipals.

El primer edil destacava com a “dada molt significativa” que el 70% de les inversions estiguen finançades amb recursos d’altres administracions, “perquè mostra la qualitat i maduresa dels projectes que es presenten des d’Ontinyent, i constata el grau d’implicació de les distintes administracions amb la nostra ciutat”.

Jorge Rodríguez explicava que la situació econòmica derivada de la Covid-19 “és complexa” perquè ha comportat alguns costos addicionals. Com a mostra està la previsió de l’augment de la factura de la llum un 15%, el que li comportarà uns 171.000 euros a l’Ajuntament, mentre que el cost de la plantilla augmentarà 250.000 euros per la pujada de l’IPC. A estes xifres cal afegir més de 200.000 euros en indemnització a empreses concessionàries que s’han d’abonar per la paralització de serveis com la piscina coberta a causa de la Covid-19; i s’ha de comptar també amb que la sentència que ha de pagar la Mancomunitat de Municipis comarcal li costarà 85.000 euros a l’Ajuntament.

Xifra “rècord” d’inversions per impulsar la ciutat

Natàlia Enguix explicava que el projecte de pressupost municipal, que es remetrà aquest divendres als consells municipals de participació i als grups polítics representats en l’Ajuntament, “és un projecte de pressupost elaborat amb responsabilitat i coherència, que congela impostos i taxes en un moment delicat postpandèmia on no volíem incrementar la pressió fiscal sobre els veïns i veïnes, i al qual traurem endavant una gran inversió gràcies a les subvencions aconseguides d’altres administracions”, manifestava.

Pel que fa a transferències corrents, que són subvencions d’altres administracions destinades a despesa corrent, com ara el manteniment de la protecció social, educació o joventut, ha experimentat un increment sostingut, passant dels 8,2 milions de 2012 fins als 13,5 milions de 2022, segons ha explicat la regidora d’Hisenda.

Però és especialment significatiu l’augment del capítol de Transferències de Capital (aportacions d’altres administracions per a inversions) que passa de pràcticament zero en 2012 fins als 11’2 milions en 2022. Esta xifra, sumada als 6 milions d’euros de fons propis, és el que permetrà a Ontinyent superar els 17 milions d’euros d’inversió el pròxim any. En aquest sentit, explicava Natàlia Enguix, per tal de fer front a la seua part i evitar la pèrdua de les subvencions concedides, l’ajuntament concertarà una operació financera de 4 milions d’euros en l’any 2022.