L’Ajuntament d’Ontinyent tancarà al trànsit de vehicles des d’aquest divendres l’històric Pont Vell del SXVI, després que un informe haja alertat al consistori sobre el deteriorament del seu estat estructural. Així ho anunciaven hui l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el regidor de Patrimoni, Joan Sanchis, que compareixien en una roda de premsa a la qual també anunciaven que l’Ajuntament, que està executant la 1ª de 4 fases de restauració previstes, unificarà en un únic projecte integral les 3 fases restants per accelerar la intervenció i garantir que el pont perdure en el temps.
L’alcalde explicava que “si passa un cotxe o un camió el pont no va a caure. Però si no parem l’ús intensiu actual tindrem conseqüències, el pont té suficients danys per impedir que continuem amb aquest ús intensiu. El Pont Vell és un dels elements de major interès patrimonial de la ciutat, i hui tancar-lo no és una possibilitat sinó una necessitat, s’ha de prendre mesures i han de ser determinants”, destacava el primer edil.
El Pont Vell va ser alçat en 1501 en la part baixa de la població per a salvar el pas del riu. La seua superfície externa és de pedra picada, encara que la barana va ser construïda amb les restes de diversos portals murals enderrocats a la fi del segle XVIII. El Pont comunica amb el Camí dels Carros, creat també a principis del SXVI, i el Tirador dels Peraires, on els mestres fabricadors tèxtils estenien i deixaven assecar la llana. Va ser fins al SXIX l’únic pont que comunicava amb els ravals. També comunica amb la Plaça Major, raó per la qual s’ha vingut emprant fins a hui per vianants i vehicles com a drecera per a acurtar camí des del barri de Sant Rafel cap a l’Ajuntament. En vàries ocasions s’havia parlat de la possibilitat de tancar-lo al trànsit rodat, i fins i tot el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible d’Ontinyent contempla una proposta al respecte.
Ara, l’informe de l’arquitecte que dirigeix la 1ª fase de les obres de restauració que estan executant-se al pont apunta que “algunes de les peces que formaven la bóveda d’un dels arcs del pont s’han mogut lleugerament, sent aquest un dels punts més crítics de l’estructura del pont”. Igualment, s’han apreciat que en l’arc situat més cap al nord s’han produït desperfectes en alguns elements, patologies que es veuen agreujades per les càrregues i vibracions produïdes pel continu pas de vehicles pel pont. L’informe aconsella la prohibició del pas de vehicles i apunta la necessitat d’una intervenció al conjunt del pont per evitar possibles danys irreparables.
El regidor de Territori explicava que “la rehabilitació, reclamada per la ciutadania al procés Ontinyent Participa, estava prevista en 4 fases, i de fet els defectes estructurals s’han detectat amb motiu de la 1ª fase que estem executant, però ara cal accelerar el procés per evitar mals majors”, assenyalava Joan Sanchis. Cada fase tenia un cost estimat d’entre 150 i 200.000 euros, però ara l’Ajuntament ha posat en marxa els mecanismes perquè es redacte un únic projecte que aborde tota la restauració integral restant amb la major rapidesa possible, per un import aproximat de 720.000 euros.
Quant al tall al trànsit rodat, l’alcalde afegia que “el Pont Vell té la suficient importància per a prendre esta mesura absolutament necessària. El Pont Vell servia per a acurtar camí però a l’Ajuntament es podrà seguir arribant creuant el riu pel Pont de Santa Maria o el Pont Nou. Demanem comprensió a la ciutadania perquè el Pont Vell mereix ser protegit, i quant acabe la restauració de segur estarem ben orgullosos i orgulloses del treball que hem fet com a ciutat”, concloïa.