22/12/2024 - 7:31
Més

    Presenten els “Itineraris de la Memòria Democràtica” d’Ontinyent

    La Casa de Cultura d’Ontinyent acollia aquest dimarts la presentació de la posada en marxa dels “Itineraris de la Memòria Democràtica” un projecte elaborat per l’Ajuntament i patrocinat per la Diputació de València que dota a la ciutat d’un nou recurs cultural, educatiu i turístic.

    L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava l’interès de la iniciativa, “per difondre i conèixer la història amb noms i cognoms, i així evitar repetir-la”. El primer edil recordava que amb la posada en marxa a la ciutat de la Comissió per la Recuperació de la Memòria Democràtica “voliem no sols recuperar les persones afussellades i homenatjar-les com vam fer, sinó també traure la història de les aules i difondre-la, en un moment al qual els més joves veuen la guerra com una cosa molt llunyana, es simplifiquen els missatges en excés, i sembla que tot haja de tenir cabuda en un tweet”.

    L’acte comptava també amb les intervencions de la coordinadora de l’àrea de Memòria Democràtica, Sayo Gandía; l’historiador i autor de l’estudi que ha servit com a base al projecte, Àngel Cambra; i el diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, qui destacava que “a més de les exhumacions, la Diputació dóna molta importància a la transmissió de la memòria. Als temps actuals “totes i tots hem de fer front comú i estar actius en la defensa dels valors democràtics, una sensibilitat que ha mostrat Ontinyent i per la qual done l’enhorabona a l’Alcalde i la Regidora”, manifestava.

    Àngel Cambra explicava que als 13 pannells que es col·locaran a diferents indrets de la ciutat als propers dies (un introductori, i altres 12 amb informació sobre desenes d’espais de rellevància històrica), la ciutadania i els i les visitants podran dur a terme un recorregut vinculat a 3 periodes diferenciats: el final de la 2ª República, la Guerra Civil i la dictadura franquista. Entre els elements estan les antigues seus sindicals i polítiques, instal·lacions educatives i culturals, hospitals militars i centres sanitaris, fàbriques i indústria de guerra, presons i espais de repressió i els diversos refugis antiaeris construïts durant el període de conflicte bèl·lic. A més de la informació dels pannells, es comptarà amb codis QR que permetran accedir a nombrosos continguts web com ara fotografies, plànols i documents històrics, donant també atenció a aspectes concrets com el paper de la dona als moviments socials de l’època.

    Sayo Gandia tenia paraules d’agraïment per a totes les persones historiadores que a través dels seus estudis i investigacions han fet possible que aquest projecte siga realitat, i especialment al treball de recerca i investigació fet per l’historiador Àngel Cambra que ha comptat amb la colaboració i supervisió de manera altruista del també historiador Josep Gandia Calabuig. La regidora també agraïa la disposició de l’àrea de Memòria Democràtica de la Diputació de València “que sempre ha valorat i reconegut els projectes presentats des d’Ontinyent”. L’acte comptava amb la presència del diputat provincial Joan Sanchis, un nodrit grup de regidores i regidors municipals, així com de diversos membres de la Comissió per la Recuperació de la Memòria Democràtica.

    - Advertisement -

    Últimes notícies

    Èxit de l’Escola de Triatló Ontinyent: quatre pòdiums al V Duatló Escolar de Sagunt

    L’Escola del Club Triatló Ontinyent inicia la temporada amb quatre pòdiums al Duatló de Sagunt El passat cap de setmana,...
    - Advertisement -

    Mira també

    - Advertisement -