La Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19 ha acordat noves mesures que s’aplicaran fins al 6 de setembre per a contenir la pandèmia per coronavirus en la Comunitat Valenciana. Entre altres coses, s’ha decidit limitar en 68 municipis tant la mobilitat nocturna com les reunions socials.

Així s’ha posat de manifest després de la reunió en la compareixença davant els mitjans de comunicació del president de la Generalitat, Ximo Puig, i de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en la qual s’ha explicat el nou paquet de mesures.

El president ha anunciat a més que, durant les pròximes tres setmanes, en les quals s’aplicaran les restriccions que s’han aprovat aquest dissabte, s’administrarà una xifra rècord de 1,3 milions de vacunes, de les quals mig milió s’inocularan durant els pròxims set dies. Per a la segona setmana de setembre, prop del 80% de la població a vacunar tindrà la pauta completa. El president ha assegurat que l’objectiu és que el 9 d’octubre hi hagi immunització completa de la població.

Tal com ha posat de manifest, en la Comunitat Valenciana s’han administrat fins al moment més de 6,3 milions de dosis contra el coronavirus, i més de 3 milions de persones compten ja amb la pauta completa de vacunació, un 68% de la població a vacunar, i més del 80% té 1 dosi administrada. A més, aquesta setmana comença a vacunar-se a joves de 12 a 16 anys, l’última franja d’edat de la població per a la qual s’ha aprovat la vacuna.

Quant a les restriccions, en concret, el toc de queda selectiu afecta a 68 municipis que concentren a 2.694.376 persones (per províncies, 940.290 a Alacant; 294.846 a Castelló i 1.459.240 a València). En aquestes mateixes poblacions, es limiten a més les reunions socials a un màxim de 10 persones, tret que es tracti de convivents o de dos nuclis de convivència. Aquesta mesura s’aplica a les reunions en domicilis i espais d’ús privat i en espais d’ús públic, tant tancats com a l’aire lliure.

Localitats afectades per les restriccions

A la província de València, les localitats amb toc de queda i limitació en reunions socials són 32: Alboraia, l’Alcúdia de Crespins, Alfafar, Alginet, Almussafes, Benaguasil, Benetússer, Benigànim, Bunyol, Canals, Xest, Xirivella, l’Eliana, Gandia, Godella, Guadassuar, Manises, Massanassa, Mislata, Montserrat, l’Olleria, Picassent, Rafelbunyol, Requena, Riba-roja de Túria, Sagunt, Sueca, Torrent, Torís, València, Vilamarxant i Castelló.

Aforaments

Aquestes noves mesures compten amb l’aval del Tribunal Superior de Justícia. A més, la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19 ha acordat prorrogar en tota la Comunitat Valenciana altres mesures ja vigents, com la limitació al 50% de l’aforament màxim en espectacles i celebracions en interiors, que a més hauran de finalitzar abans de dos quarts d’una de la nit; en esdeveniments en recintes esportius, amb un màxim de 1.500 persones; així com en piscines recreatives.

També continua vigent l’ocupació màxima de 10 persones per taula o agrupacions de taules en espais d’hostaleria i restauració a l’aire lliure i terrasses. A l’interior, l’ocupació de taules continua sent d’un màxim de 6 persones per taula o agrupacions de taules, excepte convivents.

Com a novetat, els aforaments per a la celebració d’esdeveniments multitudinaris a l’aire lliure, tant esportius com d’oci, passen de 2.000 a 3.000 persones. En el cas que es pugui establir divisions de l’espai, es permetrà establir quatre sectors diferenciats amb 1.000 persones cadascun.

A més, continua suspesa l’activitat pròpia de discoteques, sales de ball i bars de copes amb i sense actuacions musicals en directe, pubs, cibercafés, cafès-teatre, cafès-concerto i cafès-cantant. Aquests locals sí que poden realitzar activitats de restauració i hostaleria.

La limitació del consum de tabac i assimilats es manté, de manera que continua prohibit fumar en la via pública, terrasses, platges o altres espais a l’aire lliure, quan no es pugui respectar la distància mínima interpersonal de, almenys, 2 metres.

Sobre el consum d’alcohol, segueix prohibida la seva venda durant la franja horària compresa entre les 22.00 hores i les 7.00 hores de l’endemà.

Finalment, continua sent obligatori l’ús de màscara en qualsevol espai tancat així com en qualsevol espai a l’aire lliure en el qual no es pugui mantenir la distància de seguretat de, almenys, 1,5 metres, excepte grups de convivents.

En la Mesa Interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.